Ga naar Content

Personeel restaurant Brafoer in Beverwijk enorm aangedaan door grote brand

Door brand is restaurant Brafoer in Beverwijk enorm beschadigd geraakt. De gevel is verwoest en binnen is alles bedekt met roet. Personeelsleden zoeken elkaar op en verzamelen zich voor het gebouw. "Je tweede thuis is gewoon afgebrand, het is dramatisch."

De brand is vermoedelijk buiten ontstaan en naar binnen geslagen. De entree waar de brand naar alle waarschijnlijkheid begon, is vernield. Ook is er schade aan de constructie van het gebouw. Binnen is het een ravage, vertelt eigenaar Arjan van Marm.

Restaurant Brafoer door brand verwoest - NH Nieuws

Alarmcentrale

Eigenaren Arjan van Marm en Elles Poncin werden vannacht gewekt door de Alarmcentrale. Dat vertelt de vrouw van Arjan, Kelly van Marm. "De brandweer was al ter plaatse. Die was gewaarschuwd door een voorbijganger, we zijn meteen naar de locatie gegaan."

Kelly beschrijft het als een nachtmerrie: "Je denkt dat het voorbij is, als je hoort dat de vlammen uit het dak slaan. De hele tent is afgebrand."

NH spreekt haar om half elf, dan staat ze al sinds kwart over twee vannacht bij de zaak. "Ik ben om zes uur heel even naar huis gegaan om de kinderen naar school te brengen, maar daarna ben ik meteen teruggekeerd. Als eigenaar ben je er natuurlijk sowieso en veel personeel is er ook, dan ben je tenminste samen. Het is echt een drama."

"Je denkt dat het voorbij is, als je hoort dat de vlammen uit het dak slaan"

Kelly van Marm

In shock

Het nieuws komt hard aan bij het personeel, vertelt Elise Verweij, kok bij Brafoer. "Zowel mijn vriend als ik werken hier in de keuken. Zijn telefoon stond roodgloeiend, dus hij maakte me om 7 uur wakker met de mededeling: 'Brafoer is afgebrand'. Dan zie je alleen maar foto's van enorme vlammen en denk je: daar gaat ons tweede huis."

Het besef is nog niet helemaal ingedaald. "Je leest zoiets wel eens online, maar nu overkomt het je zelf. We zijn echt in shock en zijn vanochtend meteen naar de locatie gegaan. Je voelt je toch verantwoordelijk en wilt even gaan kijken, maar je staat machteloos."

Ze heeft geen idee waar ze aan toe is. "Volgende week hoef ik niet te werken en die week erop denk ik ook niet. Eerst moet er onderzocht worden hoe het is ontstaan en wat de schade is. Daarna zullen de werkzaamheden beginnen met voorraden tellen, schoonmaken en opruimen."

Vreemd

Elise is verbaasd over de vermoedelijke plek waar het is begonnen. "Er zijn zoveel plaatsen waar brand kan ontstaan: de keuken, de meterkast, de technische ruimte, maar aan de voorkant? Ik dacht echt: 'Are you sure?'"

Op dit moment staat er een groot hekwerk op de plaats van het incident, maar volgens Elise is er links van de entree een zwarte plek te zien waar de brand waarschijnlijk is begonnen. "Daar staat een asbak en een terrasverwarmer, maar die zijn helemaal intact. Zelfs de gasfles onder de terrasverwarmer ziet eruit als nieuw. Er is geen lampje of stroompunt daar, dus ik vraag me echt af wat het kan zijn geweest?"

Hoe nu verder

Vooralsnog is de oorzaak van de brand niet duidelijk, maar brandstichting wordt niet uitgesloten. De politie voert momenteel onderzoek uit. Gasten met een reservering worden gebeld en waar mogelijk verplaatst naar Brafoer Heemskerk.

Voorlopig is de zaak in ieder geval dicht. "We wachten eerst het onderzoek af en dan gaan we uitruimen, opruimen en weer opbouwen", zegt Kelly van Marm.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]