Ga naar Content

Boze Loosdrechters strijden al jaren voor veiligere weg: 'Wat doet u met onze noodkreten?'

Wanneer gaat Wijdemeren nou eens echt serieus werk maken van het veiliger maken van de Nieuw-Loosdrechtsedijk? Bezorgde bewoners van deze belangrijke verkeersader in Loosdrecht zijn de jarenlange passieve houding van de gemeente zat. "Het niet nakomen van afspraken en ons voor de gek houden is niet netjes", schrijven ze in een boze brief aan de gemeente. "Wat doet u met onze noodkreten?" 

Nieuw-Loosdrechtsedijk bij Boomhoek afgelopen zomer - Foto: Petra de Beij

De onvrede over de aanhoudende onveiligheid op de Nieuw-Loosdrechtsedijk leeft al jaren. Volgens briefschrijvers Solange Overeijnder en Barbara Faber zijn zij al vijf jaar bezig om de veiligheid van de Nieuw-Loosdrechtsedijk te verbeteren. In 2021 hebben 170 mensen een petitie ondertekend.  

Maar na al die tijd is er naar hun mening nauwelijks iets gebeurd, ook al hebben ze vaak genoeg aangeklopt bij het gemeentehuis. Naar eigen zeggen, is dit al het achtste schrijven dat zij opsturen. Op diverse eerdere brieven hebben zij helemaal geen reactie gehad van de gemeente. 

Beperkte maatregelen

In een eerder stadium heeft een delegatie van de Nieuw-Loosdrechtsedijk al eens met een verkeerswethouder om de tafel gezeten. Drie jaar geleden zou toenmalig bestuurder Joost Boermans aan de bewoners hebben toegezegd om in datzelfde jaar nog 'beperkte maatregelen' te nemen. Maar dat is er nooit van gekomen. 

In hun brief geven zij enkele voorbeelden van hoe de gemeente Wijdemeren met een paar eenvoudige maatregelen, onder meer, de snelheid eruit kan halen. Zij geven voorbeelden van verkeersremmers, zoals in Hilversum. Maar ook kan accentuering bij gevaarlijke plateaus naar de mening van de bewoners al het nodige doen.  

"Dit doet ons vermoeden dat het verkeersveiligheidsprobleem niet echt serieus onder ogen zou worden gezien"

Briefschrijvers Nieuw-Loosdrechtsedijk

De voorgenomen realisatie van een bouwplan was voor de bewoners aanleiding om het begin dit jaar weer eens te proberen. Door dit plan zou volgens de briefschrijvers de onveiligheid alleen maar toenemen. Tijdens de commissievergadering van februari hebben de bewoners ingesproken om hun zorgen te uiten.  

Verkeerde keelgat

Volgens de bewoners heeft wethouder De Haan de toezegging gedaan om samen met verkeerswethouder Gert Zagt te kijken hoe zij 'de beleving van onveiligheid' kunnen terugdringen. Die omschrijving is compleet in het verkeerde keelgat geschoten.  

"Dit doet ons vermoeden dat het verkeersveiligheidsprobleem van de Nieuw-Loosdrechtsedijk niet echt serieus onder ogen zou worden gezien. Er is hier geen sprake van een subjectief gevoel, maar van feiten. Kennelijk is het wethouder De Haan overigens ontgaan dat ook de gemeente zelf de Nieuw-Loosdrechtsedijk als onveilig heeft gekwalificeerd", aldus de opstellers van de brief.  

De gemeente heeft nog niet op de brief gereageerd.

Lees ook