Ga naar Content

Zieke Finn (4) sleept oud-Telstar-voetballer door eerste marathon heen

In zijn eerste marathon kwam voormalig profvoetballer Toine van Huizen na 35 kilometer de welbekende man met de hamer tegen. Op karakter haalde de Beemsterling in Wenen de finish, maar niet binnen de gewenste drie uur. Dat deert Van Huizen allerminst: "Het allerbelangrijkste is dat ik een enorm bedrag op heb gehaald voor KiKa."

Toine van Huizen (rechts) bij de marathon van Wenen - Foto: Persoonlijk archief

Van Huizen liep tijdens zijn eerste marathon bijna 11.500 euro bij elkaar voor de bestrijding van kinderkanker. "Dat heeft me er uiteindelijk wel doorheen gesleept, omdat je voor kindjes loopt die het heel zwaar hebben", vertelt Van Huizen in de radio-uitzending van NH Sport. 

Ernstig ziek

De dag voordat de oud-prof van onder meer Telstar naar Oostenrijk vertrok, kreeg hij een berichtje van Jeroen Veldmate, oud-teamgenoot bij Sparta. "Hij vertelde mij dat hij het initiatief prachtig vond." Daarop vroeg Van Huizen hoe het met Veldmate ging. "Toen kreeg ik te horen dat zijn zoontje Finn ernstig ziek is. Dat kwam echt hard binnen." Van Huizen is zelf vader van een tweeling van vier jaar oud. De laatste zeven kilometer volbracht Van Huizen met de bijna vierjarige Finn in zijn gedachten.  

"De pijn die ik de laatste kilometers had, is een schijntje waarbij ik niet mag piepen, vergeleken met die kleine knaapjes"

Oud-profvoetballer Toine van Huizen

Van Huizen besloot om de naam van Finn op zijn shirt te laten drukken. Het hielp hem bij het uitlopen van de marathon. "Ik had echt het gevoel van: het is mooi geweest, ik pak mijn biezen. Maar de pijn die ik de laatste kilometers had, is een schijntje waarbij ik niet mag piepen, vergeleken met die kleine knaapjes."

Naast zere benen houdt Van Huizen een trots gevoel over aan zijn eerste marathon. "Het grote geheel is belangrijker dan de tijd van 3 uur, 4 minuten en 53 seconden die ik heb gelopen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52