Ga naar Content

Gestopte voetballer wil eerste marathon in minder dan 3 uur lopen voor goed doel

Na maandenlang trainen staat voor Toine van Huizen zondag het moment van de waarheid op het programma. De oud-voetballer van onder andere Telstar, die onlangs zijn kicksen aan de wilgen hing, gaat de Marathon van Wenen lopen. En daarin is de 34-jarige Beemsterling meteen ambitieus, want onder de drie uur is het doel. "Ik ervaar dit wel als pittiger dan profvoetbal."

Toine van Huizen in zijn eigen speciaal ontworpen marathon-shirt - Foto: Blood in Blood out

De inwoner van Middenbeemster bleef in het betaald voetbal op 299 wedstrijden steken. Dat stak hem zo dat hij zijn 300e wedstrijd in de Oostenrijkse hoofdstad gaat lopen. Daarnaast zamelt hij geld in voor een goed doel. Inmiddels staat de teller op ruim 9.000 euro voor KiKa. "Ik vond hierin weer een nieuw uitdaging."

In de zomer werd zijn contract bij FC Dordrecht niet verlengd, waarna hij zonder club zat. Enige tijd hield hij zijn conditie op peil bij SV Beemster, de lokale voetbalclub. "Ik was die rondjes om het veld rennen zo zat, dat ik weleens wat anders wilde doen", zegt Van Huizen. 

Eerder maakte NH onderstaand item over Toine van Huizen toen hij op zoek was naar een nieuwe voetbalclub.

De tekst gaat door onder de video.

Clubloze Toine van Huizen opent zoektocht naar nieuwe werkgever - NH Sport / Stephan Brandhorst

Hij besloot de hardloopschoenen uit de kast te trekken en rondjes in de omgeving te gaan rennen. Met een looptrainer uit de regio ging hij daarna aan de slag met schema's om zijn eerste marathon een snelle tijd te lopen. "Dat werd mij wel afgeraden."

Excessief

Zo'n vier keer in de week ging hij aan de slag. Op zondag de duurloop, op dinsdag de uitlooptraining en daarna liep hij op interval en een hoger tempo. "Dat hield het wel leuk", zegt Van Huizen.

Laatste wedstrijden Van Huizen

Amsterdam Halve Marathon: 1.27,37

Egmond Halve Marathon: 1:32:21

Groet uit Schoorl Run: 1:29:42

Volgens het thuisfront was hij weer 'behoorlijk excessief' bezig en stak hij er veel tijd en energie in. In korte tijd liep hij de Amsterdam Halve Marathon, Egmond Halve Marathon en de Groet uit Schoorl Run. Sinds het begin van het jaar liep hij ruim 1.200 kilometer. Ongeveer de afstand vanuit zijn woonplaats naar de startplaats van de marathon in Wenen.

"Ik was een leek en ik heb twee keer wel gehurkt in de berm gezeten tijdens het lopen"

Oud-profvoetballer Toine van Huizen

Ondanks dat hij jarenlang profvoetballer is geweest, is de belasting heel anders. Het korte draaien, de sprints en de duels werden ingewisseld voor kilometers lang rechtdoor lopen in hetzelfde tempo. "Ik heb wel lange duurlopen door de kou, wind en regen gelopen door de polder in de Beemster. Mijn vader fietste dan vaak mee met een fles water in de tas en wat eten. Daardoor kon ik ook uit de wind lopen. Op zondagen hadden we echt zo'n momentje samen. Het mooiste was dan wel als je ziet dat de loopjes langzaamaan gemakkelijker worden."

Laxerend

Ook moest hij erg op zijn voeding gaan letten. Als voetballer at hij veel groente en fruit. Nu moet hij veel minder vezels en ongezonde vetten eten, zoals wit brood, witte pasta, rijst. "Anders werkt het laxerend. Een broek vol diarree is niet mijn favoriet tijdens het lopen. Maar ik moet wel eerlijk bekennen: ik was een leek en ik heb twee keer wel gehurkt in de berm gezeten tijdens het lopen."

Tekst loopt door onder de foto.

Toine van Huizen loopt de Egmond Halve Marathon - Foto: NH Sport / Erik-Jan Brinkman

Ondanks dat het de eerste marathon voor Van Huizen is, heeft hij voor zichzelf een heel streng doel gesteld. Om in Wenen onder de drie uur te finishen moet hij tussen de 4 minuut 10 en 4 minuut 15 doen over elke kilometer. "Ik ervaar dit wel als pittiger dan profvoetbal. Je staat er alleen voor. En je hebt maar één piekmoment en dat is een paar maanden later. Dat is het moment dat je fit moet zijn. Nu snap ik wel goed wat een individuele sporter ervaart op de Olympische Spelen."

De Marathon van Wenen is komende zondag en begint om 09.00 uur.

Lees ook