Ga naar Content

Voetballer Julian (22) kreeg hartstilstand op veld, nu leert club reanimeren

Abdelhak Nouri, Christian Eriksen, Bas Dost en Xavier Mbuyamba zijn de bekendere voorbeelden, maar ook op amateurvelden lopen talloze voetballers met (onontdekte) hartproblemen rond. Ook Julian Paap (22) uit Amstelveen werd tijdens een training getroffen door een hartstilstand. De KNVB en de Hartstichting verzorgden vrijdagavond een reanimatiecursus bij zijn club RODA'23.

KNVB en Hartstichting maken Nederlandse voetbalvelden 'hartveilig' - NH Nieuws

"Door kennis over en inzet van de AED ben ik zonder hersenschade, en kan ik het navertellen", vertelt Paap voor de camera van NH. Hij luisterde die bewuste training niet goed naar zijn lichaam. "Ik voelde dat ik steeds benauwder werd, maar ik ging maar door, want de rest deed dat ook." Kort daarna zakte hij ineen en bleef roerloos op het veld liggen.

"Vaak hangt de AED binnen, achter slot en grendel"

Marianne Spoelstra, Hartstichting

"85 procent van de voetbalverenigingen heeft een AED", vertelt Marianne Spoelstra van de Hartstichting. "Alleen hangt die vaak binnen, achter slot en grendel en weet men het niet." Dat was ook het geval bij RODA'23, waar de AED vorig jaar nog in een afgesloten kantoorruimte hing. 

Maar een toeschouwer op het complex had de sleutel van die ruimte en dus kon Julian snel worden gereanimeerd. "Gelukkig waren er genoeg mensen die wisten wat ze moesten doen", vertelt Julian. 

Lees ook

"Je denkt altijd: het gebeurt niet. Maar dan gebeurt het toch op je eigen vereniging", vertelt RODA'23-bestuurslid Chris Schut. "Het zijn trainers, spelers, leiders, ouders", vertelt hij over het 'gemêleerde gezelschap' dat de reanimatiecursus in de clubkantine volgt.

"Het begint bij bewustzijn", benadrukt Julian. "Daarnaast moet je de goede materialen hebben, zoals een AED." Die had de club al, maar die hangt nu niet meer binnen, maar naast het veld.  

De KNVB en de Hartstichting willen alle voetbalvelden in Nederland hartveilig maken. Daarom geven de Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad de komende tijd bij 2.800 voetbalverenigingen tegen gereduceerd tarief reanimatiecursussen. Ook worden er tips gegeven over het ophangen, het onderhoud en het gebruik van AED's. De apparaten worden vaak zo opgehangen dat ze ook voor de buurt toegankelijk zijn.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]