Ga naar Content

Machinist Michel werd in elkaar geslagen, vanavond zet NS treinen stil in protest tegen geweld

Uit protest tegen het geweld waar medewerkers mee te maken krijgen zet de NS vanavond alle treinen drie minuten stil. Michel Jongebloet (38) uit Purmerend werkt al 13 jaar op het spoor en is ook slachtoffer geweest van een gewelddadige aanval tijdens zijn werk. "Het voelde alsof ik in de steek werd gelaten door de samenleving"

Foto: NH Media

Michel heeft in zijn jaren bij de Nederlandse Spoorwegen een hoop meegemaakt, maar één incident blijft hem bij tot op de dag van vandaag.

Tijdens een drukke spits op station Zaandam werd hij plotseling aangevallen van achteren door een onbekende man. "Het kwam compleet uit het niets", herinnert hij zich nog levendig. Voordat hij het besefte, lag hij gevloerd in een nekklem. Daarna volgden er nog kopstoten en klappen op zijn lichaam en hoofd. "Zonder enige aanleiding", benadrukt hij. De dader wordt gepakt, maar omdat er zo veel andere zaken tegen hem lopen, wordt de zaak geseponeerd. Michel weet nog steeds niet waarom hij nou juist hem moest hebben die dag.

In de steek

De aanval leverde hem een flinke hersenschudding op waardoor hij een half jaar helemaal niks kon doen. "De trap oplopen ging al niet", zegt hij. Maar de verwondingen zijn nog tot daar aan toe. Hij heeft door de jaren al wel een dikke huid gekregen, legt hij uit. Wat hem het meeste steekt, is dat er van een perron vol reizigers er helemaal niemand ingreep. 

"Gaan we dit nog langer tolereren?"

Michel Jongebloet, machinist

"Het voelde alsof ik in de steek werd gelaten door de samenleving", zucht hij. De aanval gebeurde midden in de spits, maar niemand verroerde een spier om Michel te helpen. Als er al iemand bewoog, was dat om hun telefoon te pakken en te filmen. "Daar heb ik echt het meeste last van gehad", legt hij uit. "Ik ben heel anders naar de samenleving aan kijken."

Spoorfamilie

De NS registreerde afgelopen jaar 1042 meldingen van geweldsincidenten, 8 procent meer dan in 2022. Het was het derde jaar op rij dat de geweldscijfers omhoog gingen. 

Alle incidenten hebben er volgens Michel voor gezorgd dat de saamhorigheid binnen het spoorpersoneel enorm is. "We staan altijd voor elkaar klaar", legt hij uit. "Want deze incidenten hebben niet alleen een groot effect op m'n gezin. Voor de spoorfamilie is het ook elke keer weer schrikken."

Ondanks alle incidenten peinst Michel er niet over om te stoppen. "Het is nou eenmaal wie ik ben", legt hij uit. "En gelukkig winnen de mooie momenten het nog van de nare."

Krachtig signaal

Na een incident van afgelopen week, waarbij een conductrice werd mishandeld door een groep jongeren, is de maat voor de NS nu vol. Vanavond om half elf staan alle treinen in het land drie minuten lang stil. Uit mededogen zetten de vervoersbedrijven in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zaterdagavond ook de trams, metro's en bussen stil. Ook de pont over hij IJ vaart dan niet.

"Ik hoop dat we met z'n allen dan echt een krachtig signaal kunnen afgeven naar de samenleving", aldus Michel. "Gaan we dit nog langer tolereren?"

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.