Ga naar Content
Een geel-blauwe trein arriveert in de schemering op een station, met een bord met de tekst 'amsterdam centraal'. het station is zwak verlicht en er zijn weinig passagiers zichtbaar op het perron.
Amsterdam

Zaterdagavond drie minuten lang geen treinverkeer wegens mishandeling conducteur

15 april 2024, 13.12 uur · Aangepast 15 april 2024, 13.31 uur
Door: AT5 · Foto: AT5 / Daniël Rommens

In het hele land rijden zaterdagavond om 22.30 uur drie minuten lang geen treinen. De NS protesteert daarmee tegen de mishandeling van een conducteur in een trein tussen Delft en Den Haag afgelopen weekend. 

De NS schrijft klaar te zijn met geweldplegers. Het afgelopen jaar vonden er ruim duizend geweldsincidenten tegen NS-medewerkers plaats, dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022. Het ging bijvoorbeeld om bedreigen, spugen of lichamelijk geweld.

"Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega's", laat president-directeur van NS Wouter Koolmees weten. "We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer."

De NS hoopt meer bevoegdheden te krijgen, zoals toegang tot de politiesystemen zodat de eigen handhavers kunnen zien of de reizigers die ze controleren eerder in aanraking kwamen met de politie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]