Ga naar Content

Muurschildering Anton de Kombrug wordt galerij van verzets- en vrijheidsstrijders

Een muur van vijftien meter onder de Anton de Kombrug in Zaandam wordt een gigantisch schilderij. Een galerij van portretten van zwarte verzets- en vrijheidsstrijders waarin Anton de Kom centraal staat. "Hij is onze held", zegt Ronny Lede van de Klankgroep Surinamers in Zaandam.

Een van de kunstenaars aan het werk. - NH Nieuws

Terwijl drie graffitikunstenaars naar een ontwerp van de Zaankanter Brian Elstak met spuitbussen in de weer zijn, vertelt Ronny trots over dit project. Alweer twee jaar geleden werden de pijlers onder de brug geverfd in de kleuren van Suriname, de Antillen, Afrika en Nederland. Het plan was er toen ook al om de lange, grijze wanden in de fietstunnel van een waardige afbeelding te voorzien in de geest van Anton de Kom. "Ik hoop dat mensen komen kijken en zelf gaan ontdekken wie er allemaal op staan", zegt Ronny.

Graffitikunstenaars werken aan de muurschildering onder de Anton de Kombrug. - Foto: NH Media

Anton de Kom die als verzetsstrijder in 1944 omkwam in een Duits concentratiekamp is vooral bekend als anti-koloniale schrijver. In 1934 publiceerde hij het boek Wij slaven van Suriname. Een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. "Ik raad iedereen dat boek te lezen", zegt Ronny die een speciale band heeft met Anton de Kom. "Mijn grootvader kende hem en als jongetje kreeg ik heel veel verhalen van mijn grootvader over hem te horen."

Vrijheidsmonument

Ronny Lede vertelt dat er ook nog een vrijheidsmonument komt. Zo'n 50 meter van de brug aan het water. Het zal worden gemaakt door een Nigeriaanse kunstenaar uit Londen. "Als dat af is hebben we een prachtige herdenkingsplek. Ik ben blij dat de gemeente Zaanstad zo goed heeft meegeholpen om dit voor elkaar te krijgen."

Lees ook