De verdachte (54) uit Naarden, in hechtenis voor het bewaren van ruim 2000 kilo ketamine, weigert tijdens zijn eerste zitting commentaar te geven op de aanklachten. Wel wil hij kwijt dat het 'medisch heel slecht met hem gaat'. "Ik vrees voor mijn gezondheid."
De politie deed op 4 januari een inval in een woning aan de Googweg in Muiderberg. In de schuur achter de woning werd een enorme hoeveelheid aan de drug ketamine aangetroffen. Het ging om maar liefst 2163 kilo, met een straatwaarde van 55 miljoen euro. Een recordvangst in Nederland.
Het bleef niet alleen bij de drug ketamine. Ook werd er 513 gram hennep, 4942 gram fenethylamine en 11 gram lsd aangetroffen bij de inval, zo valt te lezen in de dagvaarding.
Maar tijdens de eerste openbare zitting blijkt dat de 54-jarige Naarder sinds zijn aanhouding niets hierover heeft willen verklaren. Ook tijdens de zitting zelf blijft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht. "Het is niet mijn harddrugs, absoluut niet", is het enige wat de verdachte kwijt wil. "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht, ik weet het ook allemaal niet", zo stelt hij wanneer de rechtbank begint met doorvragen. "U weet ook niet van wie het is?" "Ik beroep mij op mijn zwijgrecht", reageert de man weer nerveus.
Medische problemen
Wel komt de man in de rechtbank meerdere malen terug op zijn medische problemen. Zo heeft hij suikerziekte, hartproblemen, is hij blind aan zijn rechteroog en moet hij zijn linkeroog regelmatig laten injecteren om te voorkomen dat hij blind wordt. Hij draagt een bril met gele glazen die voor zijn oogziekte lijkt te zijn.
"Staat u onder druk? Zit er een organisatie achter? We weten het allemaal niet"
Maar de ondersteuning en hulp van specialisten zegt hij niet te kunnen krijgen in de gevangenis. Hij stelt dat de Medische Dienst in de PI van Nieuwegein niet meewerkt en dat hij daardoor vreest voor zijn leven. "Ik ben bang voor dat ik blind ga worden. Ik ben bang dat ik dood ga." Daarom vraagt de verdediging dat zijn voorlopige hechtenis geschorst wordt, zodat hij zelf de afspraken voor de medische behandelingen kan regelen.
Mogelijke druk
De rechters gaan niet mee in het verzoek. Ze stellen dat doordat de verdachte zich blijft beroepen op zijn zwijgrecht, het voor de rechtbank lastig is een voorlopige hechtenis te schorsen. Veel blijft onduidelijk. "Staat u onder druk? Zit er een organisatie achter? We weten het allemaal niet", merkt een van de rechters vanmiddag op.
Als laatste wil de voorzitter van de rechtbank nog een opmerking maken. "Als u iets over de verdenking zou vertellen, zou het uw positie makkelijker maken. Ik geef het u maar mee."
Na een korte pauze laat de rechtbank weten dat de verdachte langer vast blijft zitten. In hun ogen kan het niet anders dan dat er achter deze hoeveelheid drugs een criminele organisatie zit. "U zegt er niets over, maar daarvoor is het totaal onduidelijk of u onder druk wordt gezet. Daarom is er een kans op herhaling dat u weer bij dit soort feiten nog aanwezig is."
De inhoudelijke behandeling van deze strafzaak staat gepland op 17 juli.