Ga naar Content

Muiderberg had grootste ketamineopslag ooit: wat voor drug is dat eigenlijk?

De politie heeft twee weken geleden in Muiderberg de grootste voorraad ketamine ooit in Nederland gevonden. In een schuur aan de Googweg lag 2.000 kilo van deze harddrug opgeslagen in dozen. NH zette vier vragen en antwoorden over ketamine voor je op een rij. 

Foto: ANP Foto

1. Wat is ketamine? 

Ketamine is een middel dat oorspronkelijk uit de (dier)geneeskunde komt. Bij veel mensen staat het dan ook bekend als een 'paardenverdoofmiddel'. Het wordt gebruikt voor narcose of als pijnstiller. 

Daarnaast wordt ketamine al een tijd gebruikt als partydrug. Mensen die ketamine gebruiken krijgen daar een dromerige 'trip' van. Ze kunnen daarbij dingen zien die er niet zijn, en worden vaak een beetje sloom. 

Ketamine ziet eruit als een wit poeder, en wordt door drugsdealers vaak in zakjes verkocht. 

2. Wie gebruikt ketamine? 

Volgens informatie van het Trimbos instituut is het gebruik van ketamine als partydrug vooral de laatste jaren toegenomen. "Ketamine werd lange tijd gebruikt door slechts een kleine groep mensen, die vaak al veel ervaring hadden met andere drugs", valt op de website te lezen. 

Lees ook

Vooral jongvolwassenen gebruiken die ketamine tijdens het uitgaan, of op festivals. Volgens Trimbos is die stijging vooral te zien in grote steden als Amsterdam.

Ketamine, of keta, zoals het in het uitgaanscircuit wordt genoemd, wordt vooral gebruikt op afterparties door de dromerige 'trip' die mensen ervan krijgen, maar wordt vaak in combinatie met andere drugs gebruikt, zoals alcohol of xtc. 

3. Wat zijn de risico's van ketamine? 

Op de website van verslavingskliniek Jellinek is te lezen dat ketamine verslavend kan zijn bij regelmatig gebruik van het middel. Gebruikers die het (te) vaak gebruiken hebben steeds meer nodig voor hetzelfde resultaat. "Je kunt geestelijk afhankelijk raken van ketamine, doordat het je uit de alledaagse realiteit haalt. Je kunt de droomachtige roes gaan verkiezen boven de realiteit", aldus Jellinek. Bij het afkicken van ketamine zijn er geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen. 

Als je in één keer te veel ketamine gebruikt, kan je in een zogeheten k-hole terechtkomen. Voor de meeste gebruikers is dat een angstige 'trip', waarbij ze dissociëren. Ze kunnen hun lichaam vaak niet meer bewegen en niet meer praten, en omschrijven deze ervaring 'alsof zij door een tunnel op weg zijn naar het licht', aldus Jellinek. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto ter illustratie - Foto: ANP Foto

Lichamelijk zijn er ook aan ketamine, net als bij alle andere drugs, risico's verbonden. Mensen kunnen last krijgen van een verhoogde hartslag, misselijkheid en verstoorde oriëntatie. Zo kunnen mensen die ketamine hebben gebruikt hun benen soms niet meer goed optillen. Mensen die veel ketamine gebruiken kunnen problemen krijgen met hun blaas. 

4. Heeft ketamine ook positieve kanten? 

Naast dat het dus een veelgebruikt middel is in de (dier)geneeskunde wordt er ook volop geëxperimenteerd met ketamine als middel bij psychische aandoeningen, bijvoorbeeld bij patiënten waar andere vormen van therapie niet aanslaan. Sinds 2021 kan ketamine als neusspray worden voorgeschreven aan mensen met depressieve klachten. 

Volgens het Trimbos werkt ketamine op de activiteit van het stofje glutamaat in de hersenen. Deze eigenschap is mogelijk de reden voor de anti-depressieve werking. 

Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar hoe effectief ketamine is als hulpmiddel bij andere therapieën. Dat kan dan bijvoorbeeld ingezet worden bij mensen met angststoornissen, trauma's en dwangstoornissen als OCD. Volgens drugsinfo.nl, een website van het Trimbos, is er nog niet genoeg bewijs gevonden dat ketamine ook helpt bij die klachten. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.