Ga naar Content
Acht mensen poseren voor een groepsfoto op een bouwplaats, in vrijetijdskleding en sommigen met werkhandschoenen, glimlachend voor een gedeeltelijk voltooide houten constructie.
Haarlem

Buren gaan aan de slag om eigen buurthuis af te krijgen: 'Geld is op'

19 april 2024, 12.12 uur · Aangepast 19 april 2024, 12.27 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Media / Geja Sikma

Buurthuis Het Posthuis in de Haarlemse Sterrenbuurt is bijna wind- en waterdicht. Vier jaar na de brand lijkt het dit jaar toch echt te gaan lukken om het af te krijgen. Buren mogen, nu de vakmensen hun werk afronden, ook echt zelf aan de bak. Deze week zijn ze al begonnen met het voorbereidende werk voor het isoleren. 

Het is ook altijd de bedoeling geweest, toen de gemeente het schuurtje aan de buurt afstond, dat de wijkbewoners veel zelf zouden gaan doen. Zelf bouwen, zo duurzaam en circulair mogelijk en daarna zelf beheren en onderhouden. 

Terwijl een tiental buurtgenoten zaagt en timmert, vertelt Ingrid van Koppenhagen als bestuurslid van de Stichting Posthuis Zaanenpark dat binnenkort nog de glazen schuifpui door professionals wordt geplaatst. Maar dan is het geld ook wel op. "Het is dan wind en waterdicht, maar de hele de binnenkant moeten we echt helemaal zelf doen."

Wateroverlast door de natte winter en sterke prijsstijgingen voor bouwmateriaal en personeel speelt ze parten. Maar de bewoners van de Sterrenbuurt blijven vrolijk doorbouwen aan hun buurthuis. 

Tekst gaat door na de video.

Buurmannen aan de bak om buurthuis te restaureren - NH Nieuws / Geja Sikma

Bestuurslid Ingrid van Koppenhagen, die ook aan de wieg van het idee stond om Het Posthuis als buurt zelf te gaan runnen, probeert via fondsen en subsidies nog extra geld te krijgen. Maar dat wordt belemmerd door regelgeving. 

Dat betekent wel dat de stichting een nog groter beroep doet op de wijkbewoners. "Je hoeft niet per se handig te zijn voor het werk aan de binnenkant. Dingen vasthouden of aangeven is al heel fijn bij het klussen."

Bovendien ziet zij nog een voordeel: "Je kunt hier ook van alles leren. Ik kan bijvoorbeeld niet goed boren. Hier zijn dan handige buurmannen, die dat mooi even kunnen voordoen en je kunt er meteen mee oefenen. Die herbouw wordt zo een gezellige workshop." 

Zo moet het worden - Foto: Stichting Posthuis Zaanenpark

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]