Ga naar Content

Nigel de Jong geeft Nederlandse zaalvoetballers enorme boost

Zeer trots en met een grote glimlach landde het Nederland zaalvoetbalteam vandaag op Schiphol. Na 24 jaar kwalificeerde Oranje zich voor het WK in Oezbekistan later dit jaar. In een bizarre wedstrijd versloeg Nederland tegenstander Finland na strafschoppen. Amsterdammers Zaid el Morabiti en Abdessamad Atahiri blikken terug op deze historische avond. "Een droom die werkelijkheid wordt."

Nigel de Jong ziet dat Nederlandse zaalvoetballers zich plaatsen voor WK - Foto: IMAGO/Tomi Natri / All Over Press

"Ik heb nog niet geslapen", vertelt Zaid el Morabiti als hij net weer thuis is in Amsterdam. Het zaalvoetbalicoon is tegenwoordig assistent-bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam en beleefde een onvergetelijke avond. "Zenuwslopend was het en echt een unieke prestatie wat we hebben geleverd. Dat hebben we goed gevierd tot diep in de nacht en vervolgens vertrokken we weer vroeg vanuit Finland."

"Knotsgekke wedstrijd"

In de reguliere tijd kwamen de Nederlandse zaalvoetballers zes seconden voor tijd op 3-3 en dat betekende verlengen. Vervolgens pakte Oranje de voorsprong, maar scoorde Finland één seconde voor tijd de 4-4 en dus strafschoppen. "Echt een knotsgekke wedstrijd", blikt Abdessamad Attahiri terug. De 29-jarige zaalvoetballer van het Hoornse Hovocubo speelde tegen de Finnen zijn veertigste interland. "Als je dan na strafschoppen wint, dan voelt dat zo onwerkelijk."

"Het is een heel gedoe om verlof te regelen als ik met Oranje op pad ga"

international Abdessamad Attahiri

Woorden die El Morabiti beaamt. Als ervaringsdeskundige lukte het hem twee keer niet als voormalig international om zich te kwalificeren voor het WK. Gezien de faciliteiten en budget bij de Nederlandse zaalvoetballers is dat ook niet zo raar. El Morabiti: "Finland bestaat uit alleen maar profspelers en dit duel werd ook live uitgezonden op tv. Bij ons ligt dat heel anders. Wij beschikken slechts over amateurspelers, die twee keer in de week trainen bij hun club. Dat is jammer, want er is wel heel veel talent in de ploeg."

Tekst loopt door onder de X post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dus moet er wat gebeuren en vinden de twee Amsterdammers dat de KNVB er meer geld in moet steken. "De competitie in Nederland moet professioneler", aldus El Morabiti. "De clubs moeten meer worden ondersteund door de bond. Kortom het budget moet op allerlei vlakken omhoog. Een land als Frankrijk stopt rond de veertien miljoen euro in het nationale zaalvoetbalteam, wij moeten het doen met veel minder."

"Nigel de Jong omarmt onze sport en dat is natuurlijk alleen maar goed"

assistent-bondscoach Zaid el Morabiti

"Ik ben jeugdhulpverlener in Amsterdam en gymdocent op een basisschool in Haarlem", vertelt Attahiri over zijn eigen situatie. "Het is een heel gedoe om verlof te regelen als ik met Oranje op pad ga. Na deze unieke prestatie hoop ik dat de KNVB er meer geld in gaat steken."

Nigel de Jong

Wel zijn beide heren zeer te spreken over Nigel de Jong. De directeur van de KNVB is zeer nauw betrokken bij het zaalvoetbal en gister ook aandachtig toeschouwer in Finland. Attahiri: "Zijn aanwezigheid geeft ons een boost. Bij elke wedstrijd is hij aanwezig en vaak komt hij voor en na de wedstrijd in de kleedkamer. Ene keer voor een kort praatje of om ons gewoon succes te wensen. Hij is echt betrokken bij het zaalvoetbal."

Tekst loopt verder onder de foto.

Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich voor het WK - Foto: Markku Ulander

"Voor dat Nigel de Jong directeur was van de KNVB kwam er nooit iemand kijken", geeft El Morabiti aan. "Hij omarmt onze sport en dat is natuurlijk alleen maar goed."

Het WK in Oezbekistan is van 14 september tot 6 oktober. Net zoals in de kwalificatie wil Oranje ook hier verrassen. El Morabiti: "De poulfase overleven is onze doelstelling." Daar kan Attahiri zich ook in vinden, maar de international kijkt er vooral naar uit. "Dit voelt als een jongensdroom. Voorgaande edities zag ik op tv en nu sta ik er straks zelf."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52