Ga naar Content

Veestapel Noord-Holland gekrompen, behalve in regio Amsterdam: hoe komt dat?

In bijna de hele provincie Noord-Holland worden minder koeien, varkens, kippen en andere landbouwdieren gehouden dan in het jaar 2000. Alleen in de regio Groot-Amsterdam is een sterke toename zichtbaar. Hoe kan dat?

Foto: ANP Foto

De veestapel is in heel Nederland gekrompen met zo'n twaalf procent. In Noord-Holland is dat nog wat meer: ten opzichte van 2000 is een afname van 22 procent te zien, blijkt uit de cijfers verzameld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In bijna elke regio van de provincie is een afname te zien. In de regio's Haarlem, Alkmaar, Gooi en Vechtstreek en Kop van Noord-Holland nam de hoeveelheid kippen, koeien, varkens en andere landbouwdieren sterker af dan het landelijke gemiddelde.

Tekst loopt door onder de kaart. 

Volgens Nico Verduin, voorzitter Regiobestuur LTO regio West, is er een aantal redenen waarom de veestapel in bijna alle regio's van Noord-Holland is afgenomen. "Landbouwgebieden krijgen andere functies. Ze worden gebruikt voor woningbouw, infrastructuur, industrieterreinen of veranderd in natuurgebieden." Daardoor neemt de hoeveelheid landbouwgrond af, waardoor er ook weer minder ruimte is om dieren te houden, aldus Verduin.

Ook het stikstofbeleid van de overheid kan daarin meespelen. "Maar over bijvoorbeeld het opkopen van bedrijven in Noord-Holland heb ik nog niks gehoord. Het zijn allerlei zaken samen die hiertoe leiden."

Tekst loopt door onder de foto.

Foto ter illustratie - Foto: ANP

In de regio Groot-Amsterdam, grofweg Amsterdam, de Haarlemmermeer, Amstelland, Waterland, Purmerend en Edam-Volendam, is juist een grote toename van de veestapel te zien: een stijging van maar liefst 146,3 procent ten opzichte van 2000.  

Die forse toename van de veestapel in Groot-Amsterdam is bijzonder te noemen. Ook in deze regio verdwijnt landbouwgrond namelijk in rap tempo. Maar de toename is volgens Harold van der Meulen van de Wageningen Universiteit goed te verklaren.

Er zijn in die regio volgens de bedrijfseconomisch onderzoeker in de periode tussen 2000 en 2023 een paar bedrijven bijgekomen die zich bezighouden met vleeskuikens. "Daardoor zien we een toename van bijna 300.000 kippen." En vergeleken met het aantal kippen in het jaar 2000, namelijk zo'n 45.000, zorgt dat voor een enorme procentuele toename. 

Tuin- en akkerbouw

Het aantal kippen dat nu in de regio Groot-Amsterdam wordt gehouden is namelijk ook relatief weinig in vergelijking met sommige andere regio's. In de regio Zuidoost-Brabant worden er bijvoorbeeld ruim 33 keer meer kippen gehouden. 

Volgens LTO-bestuurder Verduin wordt er in Noord-Holland sowieso weinig vee gehouden. Hij noemt Noord-Holland een 'vee-arme provincie'. Dat is ook terug te zien in de cijfers van het CBS. Onze provincie, met net geen anderhalf miljoen landbouwdieren, valt in het niet bij Noord-Brabant, waar iets meer dan dertig miljoen landbouwdieren worden gehouden. "In Noord-Holland zie je vooral tuin- en akkerbouw."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.