De opvang van 250 statushouders in het leegstaande Blaricumse Tergooiziekenhuis mag doorgaan. Dat heeft de rechter bepaald. Een groep Blaricummers probeerde via de rechter deze opvang tegen te houden, maar hier ging de rechter niet in mee. Op dit moment wordt er hard geklust en schoongemaakt om delen van het ziekenhuis klaar te maken voor deze opvang.
Meerdere Blaricumse huishoudens zien de komst van de statushouders niet zitten. De groep vreest vooral voor de sociale veiligheid in de omgeving. Ook vinden ze dat de belangen van omwonenden te weinig zijn meegewogen en dat ze te weinig mee mochten praten.
De Blaricummers zitten al in het bezwarentraject van de gemeente, maar tegen de tijd dat die klaar is zitten de statushouders al in Tergooi. Dus stapten de groep begin april naar de bestuursrechter in Utrecht, om zo op de spreekwoordelijke pauzeknop te drukken.
De rechter laat nu weten dat de opvang van de statushouders door kan gaan. Toch krijgt de gemeente wel degelijk huiswerk mee. Zo zegt de rechter dat de omgevingsvergunning die de gemeente aan het COA heeft afgegeven op verschillende punten onvolledig is. Hierbij gaat het onder andere om het aantal fietsparkeerplaatsen en mogelijke geluidsoverlast.
Het bezwarentraject loopt nog, maar daarvoor hoeft de opvang niet te worden opgeschort. De commissie buigt zich volgende maand over de bezwaren van de groep Blaricummers. De rechter wil dat de gemeente het huiswerk tegen die tijd dan ook goed heeft gedaan.
Verbouwing voor opvang
Het Centraal Orgaan voor Asielopvang besloot niet op de uitspraak te wachten en is in de tussentijd doorgegaan met de verbouwing van de aangewezen twee etages met drie vleugels. Vandaag wordt er nog druk geklust en schoongemaakt.
Busjes rijden af en aan over de kronkelende, dunne paden van de parkeerplaats rond het ziekenhuis. Wasmachines worden naar binnen gebracht, er wordt schoongemaakt en bedden worden in elkaar gezet. Wie goed kijkt, ziet nog dingen die doen denken aan het voormalige ziekenhuis. Zo is de vorm van de balies nog te zien op de vloer en staan sommige afdelingen nog aangegeven op de muur.
De tekst gaat door onder de foto's.
Overmorgen draagt de aannemer het gebouw over aan het COA, maar er het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren.
Wanneer de eerste statushouders binnenkomen is nog niet duidelijk. Dat komt omdat het COA nog moest wachten op de uitspraak van de bestuursrechter. Wel is duidelijk dat de eerste lichting die binnen gaat komen bestaat uit 160 statushouders.
Meer dan twee jaar
De opvang van deze statushouders gaat tot 1 juli 2026 duren. Dat is een harde eis vanuit de gemeenteraad, want daarna moet er plaats worden gemaakt voor woningbouw op het terrein. Het bord van projectontwikkelaar Craibosch staat zelf al voor de ingang van het voormalige ziekenhuis.
Deze statushouders staan in de tussentijd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning en zullen ook in de regio komen te wonen. Het is vanuit het COA dan ook de hoop dat ze in de tussentijd werk zullen vinden.
De groep statushouders zijn niet de enige die gebruik zullen maken van het voormalige ziekenhuis. Zo zit er ook al het revalidatiecentrum Naarderheem, het Regionale Medisch Centrum en wordt er het Talpa-programma Medisch Centrum West opgenomen.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.