Ga naar Content

Duizenden passagiers op andere luchthaven geland door storing Schiphol

Door een storing in het luchtverkeersleidingssysteem van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zijn duizenden passagiers gisteravond niet op Schiphol, maar op  luchthavens in België en Duitsland geland. Ook heeft een groot aantal passagiers de nacht doorgebracht op Schiphol.

Foto: Schutterstock

Dankzij het gebruik van een backup-systeem konden na het optreden van de storing nog enkele toestellen landen, maar de meeste toestellen die onderweg naar Schiphol waren, moesten uitwijken naar vliegvelden in België, schrijft LVNL.

Met touringcars zijn passagiers naar Schiphol gereden, wat voor de meeste reizigers uren vertraging opleverde. 

Overnachtingen op luchthaven

Een woordvoerder van Schiphol vertelt aan NH dat de storing ervoor heeft gezorgd dat tussen de 1.500 en 2.000 passagiers de nacht hebben doorgebracht op de luchthaven. Door de combinatie van het onstuimige weer van vannacht en de storing, zijn momenteel 76 vluchten geannuleerd.

KLM heeft vannacht zestien vluchten geannuleerd. Vier vluchten moesten uitwijken en twee vliegtuigen zijn geland in Brussel, één in Oostende en één in Parijs, meldt NU.nl. Diverse vliegtuigen stonden niet op de plek waar zij volgens de planning zouden moeten staan, daarom moet KLM vanmorgen dertien vluchten annuleren.

Stapsgewijs opbouwen

"We zijn ons bewust van de vervelende gevolgen die dit heeft voor passagiers, luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven", schrijft LVNL op de website. Rond 01.30 uur werd gemeld dat de storing was opgelost. Vanaf dat moment werd het vliegverkeer 'weer stapsgewijs opgebouwd' en kon de dienst vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim en op Nederlandse luchthavens weer begeleiden. 

LVNL onderzoekt de oorzaak van de storing, maar zegt tegen NH al wel uit te sluiten dat er sprake is van een digitale aanval of hack van een ander land

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]