Ga naar Content

Zo houd je slakken uit je tuin: 5 milieuvriendelijke manieren om je planten te beschermen

Door de milde winter en de vele regen van de afgelopen maanden zijn er dit jaar extreem veel slakken. Voor menig tuinliefhebber een grote vijand, want voor je het weet is er niks meer over van je mooie planten. Hoe houd je de glibberige beestjes uit de tuin? Maaike de Leeuw van Milieu Centraal deelt haar top vijf tips. 

Slakkenseks - Foto: NH Media/Stephan Roest

1. Inheemse planten

Kies in de tuin voor inheemse planten waar slakken niet van houden. De dieren houden niet van planten als wilde akelei, beemdooievaarsbek, bleeksporig bosviooltje, duizendblad, longkruid, inheemse varens. Maar ook kruiden als tijm en bieslook schrikken de slak af. 

2. Natuurlijke vijanden

Verwelkom natuurlijke vijanden in de tuin zoals egels, padden en vogels: zij eten graag slakken. Maak je tuin dus aantrekkelijk voor deze dieren door ze te voorzien van een schuilplaats, voedsel en nestplekken.

3. Kwetsbare planten

Zet kwetsbare planten liever niet in de buurt van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, composthopen en stapels tegels. Slakken houden namelijk van vochtige plekken. Sproei daarnaast 's ochtends in plaats van ’s avonds, anders blijft je tuin de hele nacht vochtig.

Slakken doen zich te goed aan wilde boshyacint - Foto: NH Media

4. Maak barrières 

Maak barrières tegen slakken rond planten die snel aangevreten worden. Je kunt bijvoorbeeld proberen om ze met knoflook of kapotte schelpen bij kwetsbare planten vandaan te houden. Bij grotere planten kan kippengaas om de stam helpen.

5. Controleer de bladeren

Controleer regelmatig de bladeren in je tuin op slakken en pluk ze eraf als je ze ziet zitten. Je kunt ook een slakkenverzamelplek creëren door slakken te lokken met bleekselderij, koolbladeren, een halve sinaasappel of vochtige stukken karton. De slakken die je vangt kun je vervolgens ergens anders uitzetten.

Andere opties

Het is ook nog een optie om een slakkenval met bier te maken of om aaltjes (ultrakleine wormpjes) tegen slakken te kopen bij een tuincentrum of op internet. In beide gevallen dood je hiermee de slakken. De slakken kruipen namelijk in de bierval en verdrinken hierin. Aaltjes infecteren slakken met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie.

Wat vooral niet doen?

Gebruik nooit zout: het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing, omdat de slak langzaam wordt weggevreten. Bovendien is het verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden. Ook is het schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van het water, als het in de bodem komt.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.