Ga naar Content

Krijgen zeldzame naaktslakken of beachvolleyballers meer ruimte in Spaarnepark?

Is er bij de herontwikkeling van het Spaarnepark straks nog ruimte voor stadslandbouw en pluktuinen, of wordt het toch alleen maar sportvelden? Op twee herinrichtingsvarianten kunnen de Haarlemmers vanaf vandaag hun zienswijze indienen. 

Spaarnepark: softbal of pluktuin - Foto: NH Nieuws

Diverse Haarlemse sportverenigingen slaan alarm, zo bleek vorige week bij een bespreking binnen de gemeenteraadscommissie. De verenigingen denken dat ze ruimte tekort komen met de komst van ruim 1700 woningen in Schalkwijk, en de verwachte toeloop aan sporters. Bij één van de twee plannen voor herinrichting krijgen ze er namelijk geen extra velden bij. 

Een eindje verderop 

De zorgen liggen per vereniging anders. Zo benadrukt sportclub Olympia hun sportaccommodatie aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, omdat hun damesteam meespeelt in de hoogste divisie. Maar vindt een 100-jarige kanovereniging dat de gemeente te weinig kennis heeft over wat er nodig is voor hun watersport. Ook Racketclub Overhout, yogacentrum Human Fabrics en beachvolleybalclub Bavo Beach zijn er niet gerust op. 

De volleybalclub wil graag uitbreiden vanwege de enorme groei in ledenaantal. Afgelopen jaar sloten zich meer dan 500 leden aan, daarbij verwacht de club een aankomende groei van nog eens honderd sporters. Het zijn toch juist deze velden die volgens verschillende politieke partijen kunnen verhuizen naar het Reinaldapark of naar de Molenplas. 

Zeldzame naaktslakken 

Juist die uitbreiding van volleybalvelden zou ten koste gaan door een andere tak van sport, namelijk de tuinieren. De aanleg van diverse tuinen op de vijf 'lege' voetbalvelden van het failliete Young Boys, blijkt namelijk de biodiversiteit in het gebied enorm te stimuleren. In de aangelegde moes-, school-, pluk en werktuinen werken mensen met een beperking. 

De toename in biodiversiteit heeft als gevolg dat er 21 slakken leven, waaronder twee zeer zeldzame naaktslakken. Dat blijkt uit een onderzoek, dat laatst door experts samen met buurtbewoners is gedaan. De zwervende akkerslak en de Spaanse wegslak worden zelden in Nederland gespot. Volgens bioloog Menno Schilthuizen is juist het mozaïek van de verschillende soorten tuintjes een belangrijke reden voor het slakkensucces. 

Foto: NH Nieuws

Wethouder Floor Roduner erkent dat de keuze tussen beachvolleybal of naaktslakken een lastige is. Ook in de gemeenteraad zijn de stemmen verdeeld. Het CDA hamert op het behoud van het aantal sportmeters. Daartegenover zijn partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren, maar ook de VVD uitgesproken voor het behoud van de stadslandbouw. Ze zijn vooral van mening dat het werk van stichting Ecoring niet verloren mag gaan. Deze stichting zet zich in om tieners en jongeren aan het tuinieren te krijgen. 

Kiezen 

Volgens Roduner past het gewoon niet allemaal in het Spaarnepark en moet er daarom een keuze worden genomen. Om 'niet te snijden uit eigen vlees' vindt hij het geen goed idee om de sport- en tuinverenigingen mee te laten beslissen. De inspraakperiode op de gebiedsvisie voor het Spaarnepark duurt nog zes weken. Daarna moet de tot nu toe verdeelde gemeenteraad de knoop doorhakken. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]