Ga naar Content

Extinction Rebellion en Kappen met Kolen weer de weg op: N205 bij provinciehuis dicht

Actiegroepen Extinction Rebellion (XR) en Kappen met Kolen voeren vanaf 13.00 uur actie op de N205, pal vóór het provinciehuis van Noord-Holland. Eerder hadden de demonstranten een ultimatum gesteld aan de provincie waarin de sluiting van de kooksgasfabrieken van Tata Steel werd geëist. Toen daar geen reactie op kwam, besloten de actievoerders vandaag bezit te nemen van het stuk provincieweg. 

Demonstranten van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen nemen bezit van de N205 ter hoogte van het provinciehuis in Haarlem - NH Nieuws

Kort nadat medewerkers van de gemeente de weg met hekken hebben afgezet, verschijnen vanuit diverse hoeken demonstranten van Extinction Rebellion en Kappen met Kolen, zo'n honderd in totaal. "Ik geef alles wat ik heb", zegt één van hen, gekleed in slechts een onderbroek en een bordje met de tekst: 'De naakte waarheid' vasthoudend. "Alles om die rottige, gore kooksfabrieken nu te sluiten."

"Met een blokkade worden we misschien wel een keer gehoord"

demonstrant

Aangezien het de provincie is die de vergunningen voor de kooksgasfabrieken verlenen aan Tata Steel, besloten de demonstranten dan ook voor hun bestuurlijke pand neer te strijken. "Onze eis om in te grijpen in de overlast van Tata Steel wordt gewoon niet opgevolgd", licht één van de demonstranten toe. "Daarom hier een wegblokkade, misschien dat we dan wel een keer gehoord worden."

Doel heiligt het middel

Of het blokkeren van een weg een legitiem middel is, staat voor de demonstranten niet ter discussie. "De vervuiling is heel erg", vertelt oud Tata Steel-werknemer Rob Bastiaansen. "Als je in Heemskerk door de duinen fietst, kun je bijna niet ademhalen, zo vies is het." De demonstrant in de onderbroek wijst op het relatief hoge aantal kankergevallen rondom de fabriek. "Duizenden mensen met kanker", zo stelt 'ie. "In IJmuiden en Wijk aan Zee is er om het huis wel iemand met kanker of met longproblemen."

Tekst gaat door onder de foto's

Zo ernstig als de problematiek die met de demonstratie wordt aangekaart is, zo vrolijk is de sfeer tijdens de actie. Onder een een aangenaam voorjaarszonnetje wordt muziek gemaakt, gedanst en worden toespraken gehouden en aangehoord. "Totdat de vergunningen voor kooksfabriek 1 en 2 zijn ingetrokken", antwoordt een demonstrant op de vraag hoelang men de actie wil volhouden. "Wij zijn hier en we gaan niet weg."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]