Ga naar Content

Extinction Rebellion protesteert naakt tegen 'giftige bollenteelt' bij opening Keukenhof

Milieuactivisten van Extinction Rebellion hebben de opening van de Keukenhof verstoord om te protesteren tegen het gebruik van pesticiden als dinoterb in de bollenteelt. De actievoerders trokken hun kleren uit en gooiden ‘gif’ over hun lichaam.

Extinction Rebellion Keukenhof - Foto: NH Media

De actie komt nadat milieuorganisatie MOB twee weken geleden bekend maakte dat de giftige landbouwpesticide dinoterb op meerdere plekken in het Noord-Hollandse water is gevonden. De kankerverwekkende onkruidbestrijder werd al in 1998 door de Europese Unie verboden.

De actiegroep van zo’n zeven klimaatdemonstranten zitten voor de ingang van de Keukenhof naakt op de grond. De rode verf op hun lichaam staat voor de gewasbescherming uit de bollenteelt.  

Lydia Steutel, woordvoerder van Extinction Rebellion, zegt: "Die mooi gekleurde velden verbergen de enorme schade die de bollenteelt veroorzaakt. Insecten, vogels en planten sterven massaal door landbouwgiffen."

Verboden

Landbouwpesticiden zijn al langer omstreden vanwege de bedreiging van biodiversiteit. Frans Timmermans probeerde twee jaar geleden met een Europese wet het gebruik van de bestrijdingsmiddelen in 2030 te halveren. Maar na felle protesten trok de Europese Commissie die wet vorig jaar november weer in.

Extinction Rebellion Keukenhof - Foto: NH Media

Volgens Extinction Rebellion faalt de overheid in haar verantwoordelijkheid om mens en natuur te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. "De overheid voldoet niet aan haar zorgplicht. Het is haar taak om burger te beschermen door goede regels op te stellen, het voorzorgsprincipe te hanteren, en toe te zien op de naleving ervan", aldus de woordvoerder.

Dinoterb 

Het is nog niet duidelijk hoe het verboden middel dinoterb, waarvan bekend is dat het schade toebrengt aan mens en natuur, in het Noord-Hollandse water terecht is gekomen. Voordat de Europese Unie dinoterb op de verboden lijst zette, werd het gif vooral gebruikt in de aardappelteelt, graanteelt en in de bollenteelt. Omdat dinoterb nu vooral is gevonden in de Noord-Hollandse bollenstreek, denkt milieuorganisatie MOB dat de bollenboeren het middel nog stiekem gebruiken.

Voor het waterschap is het nog onduidelijk waardoor de dinoterb is het water terecht is gekomen. Zij houden rekening met ‘historische uitspoeling’ en gaan eerst onderzoek doen. Hoogheemraad Jos Beemsterboer (BBB) sprong vorige week tijdens een congres op de Keukenhof in de bres voor de bollenboeren. Hij zei dat het bijna onmogelijk is dat de bollenboeren het middel nog steeds gebruiken.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.