Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Extinction Rebellion Zaandam maant omgevingsdienst tot actie bij Tata Steel

4 maart 2024, 17.00 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Een groep demonstranten stortte zich vandaag ter aarde voor het hoofdkantoor van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Volgens Extinction Rebellion wordt Tata Steel niet goed gecontroleerd door de omgevingsdienst.

Het zijn vooral oudere Extinction Rebellion leden die vandaag 'dood' neervallen voor de stoep van de omgevingsdienst tijdens het luchtalarm. De Zaanse club is niet heel groot, maar wel heel trouw. Iedere maandag houden ze hun actie voor het gemeentehuis, maar nu gaan ze volgens Pedro, die vandaag met een megafoon de omgevingsdienst oproept tot controle bij Tata Steel, 'on tour'.

Annemiek Bots van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied zegt dat die controles er wel degelijk zijn. "Dat mensen zich zorgen maken dat is duidelijk, er moet ook wat veranderen en we zitten er bovenop". Er loopt nu een onderzoek naar de kooks- en gasfabriek en met dat onderzoek komt de dienst binnenkort naar buiten.

Maar dat gaat Extinction Rebellion niet snel genoeg. "Ze zijn er heel druk mee bezig maar dat zijn ze al heel lang", zegt Pedro. Volgens Annemiek is de omgevingsdienst nu eenmaal aan wetten en regels gebonden. "Ze hadden er dertig jaar geleden mee moeten beginnen", zegt Pedro. "Toen wisten ze ook al dat het ongezond was, maar ze hebben het vooruit geschoven."

Extinction Rebellion Zaandam maant omgevingsdient tot actie - NH Nieuws

Lees ook