Ga naar Content

Sissen en nafluiten moet afgelopen zijn: gemeente Alkmaar start nieuwe campagne

Naroepen, sissen of fluiten: in Alkmaar komt straatintimidatie ook maar al te vaak voor. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig kan voelen op straat, komt gemeente Alkmaar samen met jongerenorganisatie Straatgeluid met een nieuwe campagne. 

Campagne tegen straatintimidatie Alkmaar - NH Nieuws

"Hé schatje, kom je mee?" Op straat in Alkmaar zijn dit soort teksten helaas niet onbekend. Na een rondgang op straat blijkt al snel dat veel bewoners last hebben van straatintimidatie. "Het gebeurt elk weekend wel dat er iets wordt geroepen. Je voelt je onveilig in je eigen stad en dat is gewoon irritant" vertelt een voorbijganger.

Met de campagne 'Wat doe jij als je straatintimidatie ziet?' proberen de gemeente Alkmaar en Straatgeluid straatintimidatie tegen te gaan. Er is een video gemaakt om jongeren aan te moedigen elkaar aan te spreken als ze merken dat iemand geïntimideerd wordt op straat. De video laat een situatie zien waarin een jongen laat zien hoe het ook kan.

Meldpunt

Naast deze campagne is er sinds 14 oktober 2021 ook een meldpunt voor straatintimidatie in het leven geroepen. Daar kunnen mensen die te maken hebben gehad met straatintimidatie melding maken van de situatie. Dat wordt alleen lang niet altijd gedaan. Veel vrouwen zien niet meteen de noodzaak om een melding te doen, terwijl dat juist zo belangrijk is. 

"Ik denk er vaak niet op die manier over na", geeft een voorbijganger toe. Ze heeft al vaker last gehad van straatintimidatie gehad, maar echt een melding heeft ze nog niet gemaakt. "Er gebeuren weleens dingen waarvan ik dan achteraf denk, dat hoort eigenlijk echt niet. Maar echt een melding maken van straatintimidatie zo ver is het nog nooit gekomen."

Aantal meldingen

Sinds de lancering van het meldpunt eind 2021 zijn er in totaal 63 meldingen van straatintimidatie gedaan, maar het aantal meldingen neemt inmiddels af. De cijfers:

  • In 2021 zijn er elf meldingen gedaan, het meldpunt startte in het najaar
  • In 2022 waren dat 34 meldingen
  • Een jaar later, in 2023, was dit nog niet eens de helft met 15 meldingen
  • Dit jaar zijn tot nu toe nog maar 3 meldingen

De burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, spreekt zich sterk uit over straatintimidatie. "Als ik jongeren spreek over straatintimidatie, lijkt het soms alsof het ‘erbij hoort’. Dat komt doordat ontzettend veel jongeren dit meemaken. Dat maakt het nog niet oké. Ik hoop dat de video veel gedeeld wordt en mensen aan het denken zet. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in onze stad."

Een beeld uit de videoclip van de campagne - Foto: Foto: Gemeente Alkmaar

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]