Ga naar Content

Vermiste kotter na 58 jaar mogelijk gevonden dankzij verborgen gouden tip

Een verborgen gouden tip leidt na 58 jaar mogelijk tot een doorbraak in de zoektocht naar een vermiste kotter. De UK58 verdween op 25 januari 1966 van de radar. Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten, die voor nabestaanden zoekt naar scheepswrakken, denkt op het goede spoor te zitten. 

De UK58 - Foto: Visserijarchief G.J. van Welie

Al 58 jaar is het voor nabestaanden van de bemanningsleden van de viskotter UK58 een groot mysterie wat er op 25 januari 1966 is gebeurd. Het schip had in totaal vijf bemanningsleden aan boord: schipper Jacob Ras, zijn broer Hendrik, Jan de Groot, Willem Foppen en zijn zoon Klaas. Behalve een naambord van het schip, die later is opgevist, is er nooit meer iets teruggevonden van de UK58 of de bemanning.

Sinds een aantal maanden stort Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten zich volledig op deze zaak, in de hoop antwoorden te kunnen geven aan de nabestaanden. "Ik werd tijdens de Flora en Visserijdagen door Bart Delorme uit Wieringerwaard aangesproken", vertelt voorzitter Cees Meeldijk uit Hippolytushoef. "Zijn opa is verdwenen met de UK58. Hij was schipper en is nooit meer gevonden. Zou je die willen zoeken, was de vraag." De zoektocht lijkt succesvol, want er wordt steeds meer duidelijk.

Tekst gaat door onder de foto.

Cees Meeldijk en Gert Lont van Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten - Foto: NH Media / Kelly Blok

De stichting ging op zoek naar bruikbare informatie, bijvoorbeeld uit oude politieverslagen of getuigenschriften. En na lang zoeken vond de stichting in het Nationaal Archief in Den Haag het belangrijkste puzzelstukje dat moet leiden naar het wrak.

"In het Nationaal Archief vonden wij een positie die de visser had doorgegeven die het naambord had opgevist vlakbij Texel. Dat was voor ons de gouden tip. Daar ergens in de buurt moet hij dus zijn verdwenen", vertelt Cees Meeldijk.

Sonarbeelden

Om zeker te weten dat het om de vermiste kotter gaat, maakt de stichting gebruik van de sonarbeelden die Rijkswaterstaat kan maken. De aanvraag die de stichting doet om sonarbeelden te maken van de mogelijke plek van het wrak, belandde op de prioriteitenstapel van Rijkswaterstaat.

"Daar kon je heel duidelijk de contouren van een kotter op de bodem van de zee zien"

Cees Meeldijk, Stichting Onderzoek Maritiem Vermisten

Inmiddels zijn die sonarbeelden van de mogelijke plek, ten noordwesten van Texel, binnen en worden de vermoedens van de stichting alleen nog maar meer bevestigd. "Daar kon je heel duidelijk de contouren van een kotter op de bodem van de zee zien. Dat past helemaal."

Emotioneel voor familie

De stichting maakt zich klaar voor een expeditie. Dan zullen ervaren duikers naar het mogelijke wrak gaan, en aan de hand van kenmerken van het schip gaan onderzoeken of het ook echt de UK58 is. "Het hangt van het weer af, maar we willen met Pinksteren op het wrak gaan duiken."

De nabestaanden wachten tot die tijd in spanning af. "Ze zijn erg dankbaar. Het was erg emotioneel. Voor hen is het iets wat altijd in de familie heeft geleefd. Om daar duidelijkheid over te krijgen, is voor hen heel belangrijk."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]