Layla Dekker (24) zoekt al ruim vijf jaar naar een koopwoning in Heerhugowaard, maar zonder succes. Juist in haar gemeente wordt er volop gebouwd: op dit moment verrijzen er meerdere grote appartementencomplexen langs de N242. Maar door de torenhoge prijzen is het voor Layla bijna onmogelijk iets te kopen.
De ene na de andere toren met appartementen verrijst in Heerhugowaard, zoals het project Vaanpark of het Stationskwartier. Al deze flatgebouwen hebben één ding gemeen: ze zijn onbetaalbaar voor de meeste starters. Zo beginnen de 'compacte' 2- en 3-kamerappartementen van Vaanpark, gelegen tussen het spoor en de provinciale weg, bij 240.000 euro en het verderop gelegen Stationskwartier kent nog hogere prijzen.
"Het is belachelijk", vindt Layla Dekker. Ze is zelf al sinds haar achttiende op zoek naar een woning in de gemeente Dijk en Waard, waar Heerhugowaard. "Inmiddels duurt mijn zoektocht al zo'n vijf jaar, en dat zal nog wel even duren. Ik heb altijd gezegd dat ik zelf een huis wil proberen te kopen", vertelt Layla. "Ik ben flink gaan sparen, zo'n 700 euro per maand." Door het tekort aan woningen en de hoge prijzen is het haar nog altijd niet gelukt een woning te vinden.
Volgens Layla is het onmogelijk om in de gemeente Dijk en Waard als starter een woning te kopen. "In Langedijk krijg je geen starterslening, en daardoor kan je bizar weinig lenen. Met twee personen kom je niet eens boven de 240.000 euro. Dan wordt het bijna onmogelijk."
"Doorstroom is een andere manier om woningen beschikbaar te krijgen"
Arjan Schoon van Bakker Schoon Makelaardij regelt de verkoop van de woningen van nieuwbouwproject Stationshaven en legt uit dat kopers meer krijgen dan alleen een woning. "Bij deze woningen krijg je wel veel voor je geld", begint Arjan Schoon. "Mensen krijgen niet alleen een appartement, maar ook een parkeerplaats, berging en een balkon of buitenruimte. Maar dit soort projecten zijn meer bedoeld voor de doorstroom, niet per se voor starters."
Volgens Arjan Schoon is bouwen belangrijk, maar niet dé oplossing om starters aan een huis te helpen. "De woningen op de markt zijn vaak niet te halen voor starters, maar doorstroom zorgt voor meer beschikbare woningen, en start als het ware een proces", legt hij uit.
Als een niet-starter een nieuwbouwhuis koopt, komt er een ander huis vrij. Zo ontstaat er een stroom van verhuizingen, waarbij iedereen een slagje groter gaat wonen. Op die manier komen goedkopere woningen en appartementen vrij voor starters. "Het zijn niet zo zeer de starters waar op ingezet wordt, maar de komst van nieuwbouwwoningen helpt starters wel bij het vinden van een woning."
Hoge kosten
Bij het creëren van appartementen komt bovendien veel meer kijken dan alleen de kosten voor het bouwen. "Tegenwoordig zijn de kosten voor de bouw van eenkamerappartementen even hoog als die van grotere appartementen. Het prijsverschil tussen een 1- of 2-kamerappartement is dan ook niet veel", vertelt Arjan Schoon. "Dat komt mede door de bijkomende kosten voor parkeerplaatsen en een balkon of buitenruimte."
Goedkoper is het volgens Arjan Schoon gewoonweg niet mogelijk. "Al die kosten moeten betaald worden en hebben invloed op de prijs. Tegenwoordig is het ook van belang dat de woning een A-label heeft of gasloos is. Dat heeft allemaal gevolgen voor de kosten die gemaakt worden bij het creëren van de woningen."
"Als starter moet je dan echt geluk hebben tussen mensen met dat soort extra geld"
Wat het voor starters zoals Layla extra lastig maakt om een woning te vinden is ook de onderlinge concurrentie. "Niet alleen mensen die voor het eerst een huis kopen zijn starters, ook mensen die opnieuw de woningmarkt op komen", legt Arjan Schoon uit. "Je moet dan denken aan mensen die na een scheiding weer alleen gaan wonen of mensen die naar een andere stad verhuizen voor bijvoorbeeld werk."
"Mensen die een huis zoeken na een scheiding vormen een groot deel van de woningmarkt", vertelt Arjan Schoon. "Ze laten soms een grote woning achter om in een kleinere woning te gaan wonen." Deze groep 'nieuwe' starters heeft vaak veel spaargeld doordat ze geld hebben gekregen van hun ex waardoor de starters buitenspel gezet worden. "Als starter moet je dan echt geluk hebben tussen mensen met dat soort extra geld."
Veel geluk nodig
Carmen Bugter en haar partner hadden het geluk wel meteen een woning te vinden. Ze schreven zich in voor een project waar de prijzen voor een eengezinswoning relatief laag waren. "Als ik kijk naar de prijzen van de appartementen bij Vaanpark en het Stationskwartier schrik ik toch behoorlijk dat je zoveel geld moet neerleggen", vertelt ze.
"Ik weet en besef me ook dat dit heel anders kan gaan. Waar je tegen aanloopt, is dat je echt beide fulltime moet werken om een hypotheek te kunnen krijgen, en de huizen zijn ook dan vaak nog te duur. Zonder eigen geld red je het niet."
Voor Layla zit er nu dus niet veel anders op dan doorsparen en hopen dat de komst van de appartementencomplexen zorgen voor meer aanbod op de woningmarkt. "Ik ben totaal niet moeilijk, ik wil gewoon een huis kopen samen met mijn vriend."
💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/Alkmaar
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit Alkmaar en omgeving'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]