Ga naar Content

Daphne laat wethouder in rolstoel door binnenstad ploeteren: "Moet je zelf ervaren"

Met een rolstoel door het centrum van Alkmaar rijden is een flinke uitdaging: de schots en scheve straatstenen en verschillende hobbels in de weg maken het niet makkelijk. Daphne Beerman zit in een rolstoel en heeft hier dagelijks mee te maken. Samen met wethouder Arie Epskamp rijdt ze in een rolstoel door de binnenstad om te laten zien hoe lastig rolstoelgebruikers het hebben. "Het is echt een drama."

Foto: Streekstad Centraal

De meeste mensen hebben er misschien niet zoveel last van, maar de straatstenen in de binnenstad van Alkmaar liggen niet overal even recht. Voor mensen in een rolstoel kan een 'simpele' hobbel in de weg enorme hindernis zijn.

"Over deze hobbel kom ik niet heen. Het is echt hartstikke zwaar", zegt wethouder Arie Epskamp tijdens de wijkschouw waar onze mediapartner Streekstad Centraal bij aanwezig is. "Wij hebben geen idee waar iemand in een rolstoel tegen aanrolt. Dat moet je echt ervaren."

Het leven van Daphne Beerman veranderde zes jaar geleden volledig. Ze kreeg een dwarslaesie, waardoor ze in een rolstoel belandde. "Vroeger was ik helemaal gezond en liep en rende ik overal naartoe. Je kunt het je niet voorstellen hoe lastig het soms is in een rolstoel, totdat het je overkomt. Inmiddels weet ik wel beter."

Daphne sloot zich een jaar geleden aan bij de Wmo-adviesraad: "Ik ben de eerste met een rolstoel in de raad. Dus eigenlijk zijn we pas een jaar bezig," vertelt ze. Als lid wil ze beleidsmakers laten ervaren wat mensen in een rolstoel dagelijks doormaken. "Er werken veel mensen bij de gemeente, maar niet een zit in een rolstoel", zegt Daphne.

"De stenen steken uit, als je je voeten niet goed kunt optillen moet je echt oppassen."

Daphne Beerman

Bij de aanleg van de nieuwe bestrating aan de Laat is duidelijk niet om haar advies gevraagd: "De stenen steken uit, als je je voeten niet goed kunt optillen moet je echt oppassen." Om straten rolstoelvriendelijker te maken, hoopt ze dat de gemeente voortaan advies bij haar inwint. "Dan kom ik graag langs om te zeuren over wat er allemaal anders moet."

Honderden kuilen

Daphne is niet de enige die wil dat er iets verandert. Marcel Corbié, welzijnsmedewerker in de ouderenzorg, duwt samen met zijn collega twee oudere dames in een rolstoel door de stad. "Het is echt een drama. Wij lopen bijna dagelijks door de stad. Wat ik mis is iemand die alles naloopt. Er zitten hier honderden kuilen en er wordt niets mee gedaan."

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Foto: Streekstad Centraal

Het VN-Verdrag Handicap verplicht elke gemeente om een lokale agenda voor toegankelijkheid op te stellen. Ook de gemeente Alkmaar is hiermee bezig. "Samenwerken met de Adviesraad is een goede manier om het voor iedereen aangenamer te maken", legt Epskamp uit.

Maatregelen?

Voor de wethouder is het na de rit in elk geval duidelijk dat het centrum niet rolstoelvriendelijk is. "Stel we moeten ergens onderhoud doen, dan is dat het moment om de maatregelen voor toegankelijkheid toe te passen."

En ook voor beleidsmaker Hessel Kinderman was de ervaring een eyeopener, die verbetering lijkt te beloven. "Bij Huiswaard gaan we aan de slag met onderhoud. Vooraf zouden we ook zo'n inspectie moeten doen. Zo vermijden we problemen bij het nieuwe ontwerp."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook