Ga naar Content

Einde aan mysterie rondom afwezigheid Volendam-speler Mbuyamba (22): hartproblemen

Het is eindelijk duidelijk waarom FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba dit seizoen lange tijd niet kon spelen. De verdediger kampt met hartritmestoornissen en heeft onlangs een defibrillator laten plaatsen. Vanwege privacy-redenen wilde de 22-jarige speler eerder niet zeggen wat er aan de hand was, Vanavond heeft hij een verklaring op Instagram gezet.

Xavier Mbuyamba komt het veld op bij FC Volendam - Foto: Pro Shots

Mbuyamba speelde dit seizoen slechts zeven wedstrijden, terwijl hij vorig seizoen een vaste waarde was in het elftal van de eredivisionist. De laatste keer dat hij binnen de lijnen kwam, was net na de winterstop op 14 januari.

"Dit kwam als een grote verrassing, omdat ik nooit verschillen in mijn gezondheid of prestaties had gemerkt"

FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba

"Na een lange periode van stilte kan ik nu vertellen over mijn afwezigheid. Tijdens de jaarlijkse medische keuring voor het seizoen 2023/2024 kwam ik erachter dat ik een hartritmestoornis heb. Dit kwam als een grote verrassing, omdat ik nooit verschillen in mijn gezondheid of prestaties had gemerkt."

"Na deze ontdekking belandde ik in een reeks uitgebreide medische onderzoeken. Dit is de reden dat ik dit seizoen slechts sporadisch heb gespeeld. Na een lange periode van onderzoeken en testen hebben de artsen, FC Volendam en ik besloten om een S-ICD te laten implanteren voor primaire preventie", aldus de verdediger.

"De eerste fase van rust en herstel is nu voorbij, en ik ben alweer begonnen met individuele trainingen. Ik zal de komende tijd werken aan mijn terugkeer bij FC Volendam, en wees gerust, ik zal dit seizoen nog met het team op het veld staan. 

"Natuurlijk waren er aanvankelijk zorgen. Toch heb ik altijd geloofd dat dit geen probleem of hindernis zou vormen voor mijn voetbalcarrière."

FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba

"Misschien vraag je je af hoe ik me voelde? Natuurlijk waren er aanvankelijk zorgen, zoals velen zouden hebben over hun gezondheid. Toch heb ik altijd geloofd dat dit geen probleem of hindernis zou vormen voor mijn voetbalcarrière. Ik ben een winnaar en een vechter!"

Er zijn in de eredivisie nog vijf speelrondes te gaan. Vrijdagavond gaat FC Volendam op bezoek bij Excelsior, een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. Dat duel kun je rechtstreeks volgen op NH Radio. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52