Ga naar Content

De jeugd heeft de toekomst: FC Volendam grijpt terug op eigen kweek

Terwijl FC Volendam volop knokt voor handhaving in de eredivisie, wordt er ook al nadrukkelijk gekeken naar de selectie voor volgend seizoen. De nummer zeventien van de ranglijst maakte vandaag bekend dat de 18-jarige Bram van Driel is vastgelegd tot medio 2026. Hij is lang niet de enige jongeling in de selectie van het Nieuwe Oranje.

Bram van Driel namens FC Volendam tegen sc Heerenveen - Foto: Orange Pictures

"Ik ben enorm blij en trots dat ik mijn eerste contract heb mogen tekenen bij FC Volendam", vertelt Van Driel op de clubwebsite van FC Volendam. "Ik ben erg dankbaar voor mijn debuut in de eredivisie dit seizoen. De komende periode ga ik proberen zoveel mogelijk minuten te maken in het eerste. Daar kijk ik naar uit."

Vorige week maakte de club uit het vissersdorp ook al bekend dat de eveneens 18-jarige Mika van der Horst een langdurig verbintenis heeft getekend. De van Marken afkomstige middenvelder zette zijn krabbel onder een contract tot de zomer van 2027. 

Eigen kweek

Van Driel en Van der Horst zijn niet de enige jeugdproducten die dit seizoen, of vorig seizoen op de deur klopten bij het eerste elftal. Zo maakten ook Billy van Duijl, Barry Lauwers, Imran Nazih, Francisco Marizan en Ezechiel Fiemawhle ieder hun debuut in het vlaggenschip van FC Volendam. Datzelfde geldt voor Milan de Haan. De Monnickendammer brak begin dit seizoen door en stond al 24 keer in de basis. Ook de inmiddels naar AZ vertrokken Lequincio Zeefuik (19 jaar) speelde al sinds 2017 in de jeugd bij FC Volendam. 

Het aandeel van zogenaamde 'eigen opgeleide spelers' is onlangs nog onderzocht door CIES Football Observatory. Uit recente bevindingen van dit onafhankelijke onderzoekscollectief bleek dat ,begin dit seizoen, enkel Ajax meer speeltijd gaf aan eigen de jeugd dan FC Volendam. In de eerste 12 wedstrijden kwamen er bij de Palingboeren tien spelers uit eigen kweek in het veld en zij hadden samen een aandeel van 34,9 procent in het totaal aantal speelminuten van alle FC Volendam-spelers samen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Alleen Ajax maakt meer gebruik van eigen jeugd dan FC Volendam - Foto: CIES Football Observatory

Met het langdurig vastleggen van meerdere jeugdspelers lijkt FC Volendam te zijn begonnen aan een nieuwe koers. Op 1 april werd duidelijk dat negen spelers een aflopende verbintenis hebben en de club waarschijnlijk verlaten. Alleen van Benaissa Benamar werd de optie in het contract voor nog een seizoen gelicht. Gezien de beperkte financiële middelen (een begrotingstekort van drie miljoen euro) zal Volendam ook genoodzaakt zijn eerst rond te kijken naar spelers uit de eigen jeugdopleiding. 

Selectie 2024/25

Door het aanstaande afscheid van een grote groep spelers zijn er voor volgend seizoen wel de nodige vraagtekens hoe de selectie van FC Volendam er precies uit gaat zien. Officieel is er sinds het vertrek van Jasper van Leeuwen geen nieuwe technisch directeur. Patrick Busby is de beoogde opvolger, maar is nog niet gepresenteerd. Zakelijk directeur Frans ten Berge nam de taken van Van Leeuwen de laatste maanden over. Ten Berge heeft aangekondigd na dit seizoen te vertrekken bij de club. 

Het zal dus nog even puzzelen worden voor de nieuwe technisch directeur, maar tot op heden heeft FC Volendam voor volgend seizoen de beschikking over de onderstaande lijst met spelers. Ook nu al scoort de club goed als het gaat om de inbreng van eigen jeugd. De helft van de spelers met een doorlopend contract, komt uit de eigen jeugdopleiding van FC Volendam. 

Voorlopige selectie FC Volendam 2024/2025

Naam:  Positie:  Contract tot:  Eigen jeugd:
Mika van der Horst Middenveld 2027 ja
Milan de Haan Middenveld 2026 ja
Calvin Twigt Middenveld 2026 ja
Bram van Driel Middenveld 2026 nee
Luke Le Roux Middenveld 2026 nee
Diego Gustavo Middenveld 2025 nee
Flip Klomp* Middenveld 2025 nee
Billy van Duijl Verdediging 2025 ja
Imran Nazih Middenveld 2025 ja
Kayne van Oevelen Doelman 2025 ja
Deron Payne Verdediging 2025 ja
Koen Blommestijn* Aanval 2025 nee
Xavier Mbuyamba Verdediging 2025 nee
Barry Lauwers Doelman 2025 ja
Benaissa Benamar Verdediging 2025 ja
George Cox Verdediging 2025 nee
Robin Maulun Middenveld 2025 nee
Walid Ould-Chikh* Middenveld 2025 nee
Bilal Ould-Chikh Aanval 2025 nee
Robert Mühren Aanval 2025 ja
Henk Veerman* Aanval 2025 ja
Quincy Hoeve Aanval Jeugdcontract nee
Ezechiel Fiemawhle Aanval Jeugdcontract  ja
Safouane Karim Middenveld Jeugdcontract nee
Francisco Marizán Verdediging Jeugdcontract ja

 * Dit seizoen uitgeleend

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play