Ga naar Content

Hele wereld komt samen in COA Katwoude en viert Eid al-Fitr: 'niet alleen voor moslims'

"Eid Mubarak!", roepen tientallen mensen uit verschillende culturen in Katwoude vrolijk. Ze vieren in het asielzoekerscentrum (COA) samen het einde van de Ramadan met een feest. Ook Samma uit Egypte, die juist door het geloof is gevlucht, doet mee. "Als ik wil dat ze mij respecteren zoals ik ben, moet ik hen accepteren zoals ze zijn"

Ramadan bij COA - Foto: NH Media / Mischa Korzec

Er wordt flink geproefd van de lekkernijen en de kinderen spelen op een springkussen. Bij het asielzoekerscentrum in Katwoude, vlak bij Volendam, vieren zo'n tweehonderd mensen feest voor het einde van de Ramadan.

'Aan de praat'

"Iedereen is het aan het vieren", zegt Samma over de feestsfeer op het plein. De asielzoekers raken op deze manier met elkaar aan de praat. "Je leert de mensen kennen die nieuw zijn in de groep."

Samma is gevlucht uit Egypte omdat ze geen moslim wil zijn. Toch vindt ze het niet erg om samen met moslims dit feest te vieren. "Als ik wil dat ze mij respecteren zoals ik ben, moet ik hen accepteren zoals ze zijn."

Gemis van vrienden 

Ook Achmed uit Jemen eet een stukje baklava. "Het is de eerste keer dat ik Eid al-Fitr in het asielzoekerscentrum vier", zegt hij enthousiast. "Ik vind het leuk." Thuis vierde hij het feest met de buurt en zijn vrienden. 

Hij vertelt dat hij het land niet mist, 'maar de mensen wel'. Of hij echt gelukkig is, vindt hij een moeilijke vraag: "Ik heb goede en slechte momenten. Ik hoop eigenlijk dat ik gewoon snel m'n leven kan oppakken." 

Lees ook