Ga naar Content

Bot van een mammoet en eeuwenoude potvistand: Sytske verzamelt het allemaal

Dankzij zandsuppletie vond Sytske Dijksen uit Den Hoorn een duizenden jaren oude potvistand op het strand van Texel. Een bijzondere vondst, maar Sytske heeft in huis nog veel meer van dit soort historische voorwerpen liggen. "Je komt te weten wat er heeft geleefd en dat is razend interessant."

Sytske heeft een huis vol bijzondere vondsten - NH Nieuws

Het huis van Sytske Dijksen uit Den Hoorn lijkt wel een klein museum. Wekelijks is ze te vinden op het Texelse strand en bijna alles wat ze vindt, neemt ze mee naar huis. En daar zitten ook wel eens hele oude voorwerpen tussen. Fossiele schelpjes, duizenden jaren oude botten van dieren, maar ook plastic of ander afval, waar ze dan weer kunstwerkjes van maakt. 

Zo'n twee weken geleden deed Sytske weer zo'n bijzondere vondst op het strand. Een potvistand, die wel 500 tot 8.000 jaar oud kan zijn. "Hij was net aangespoeld. Omdat hij hol is, en een beetje krom en zwart dacht ik, het is de hoorn van een koe", vertelt Sytske. 

Maar niks is minder waar. Dankzij de Facebookgroep 'Identification of skulls and bones' wordt het raadsel voor Sytske opgelost: "Binnen een half uur had ik antwoord: dit is een potvistand. Van harte gefeliciteerd."

Zandsuppletie 

De kans dat zulke historische resten van dieren aanspoelen op het strand, wordt vergroot door zandsuppletie die wordt uitgevoerd op delen van het Texelse strand. Hierdoor is de tand ook opgezogen en spoelde het even later aan. "Dan spoelen de dingen aan die uit zichzelf niet zo snel op het strand terechtkomen. Dat zijn vaak levende zeedieren, maar ook zware dingen die niet vanzelf eventjes meerollen met de golven", aldus Sytske. 

Tekst gaat door onder de foto

Sytske heeft een grote verzameling van aangespoelde voorwerpen - Foto: NH Media / Kelly Blok

De historische potvistand ligt inmiddels in een glazen vaas met kraanwater in de woonkamer. "Om te zorgen dat het zout uit de poriën wegraakt, want daardoor gaat hij slijten", legt Sytske uit. 

Sytske is nog op zoek naar een reparateur die de tand een speciale behandeling kan geven, zodat hij niet in duizend stukjes zal gaan breken. Daarna gaat ze het een mooi plekje geven in huis, maar mag Ecomare, haar oude werkgever, het ook even lenen. "Hij mag een tijdje naar Ecomare in bruikleen, maar ik wil de tand niet kwijt dus hij blijft daarna in de Ruige Hoek."

Lees ook