Ga naar Content

Opbouw Haarlemse kermis in volle gang: vrijdag open op Grote Markt

Kermisexploitanten hebben bezit genomen van de Grote Markt in het centrum van Haarlem. De jaarlijkse kermis gaat morgen weer van start. Het opbouwen van de vele attracties is in volle gang.

Opbouw kermis Grote Markt Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het plein staat vol met grote vrachtwagens. Delen van de Grote Markt zijn voor de veiligheid met rood-witte linten afgezet. Bezoekers van het centrum slalommen rond de linten en toeristen gewapend met fototoestellen vragen zich af hoe ze die mooie kerk of het stadhuis nog op de foto kunnen krijgen.

De leden van de bouwploegen lopen af en aan met krachtstroomkabels om de attracties van elektriciteit te voorzien. Bouwtekeningen worden nauwgezet bestudeerd en een grote hijskraan takelt de onderdelen van het reuzenrad op hun plek. 

Tekst loopt door onder de foto.

Opbouw kermis Grote Markt Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Op de hoek met de Grote Houtstraat bekijkt een groepje jongeren het werk met veel belangstelling, ze kunnen haast niet wachten tot de kermis opengaat. De meeste jongens kijken uit naar een ritje in de Booster. In dat apparaat van liefst zestig meter hoog word je met een snelheid van 130 kilometer per uur door de lucht en over de kop geslingerd.

Reuzenrad

Ze wijzen op de Copacobana, de bekende octopus-achtige draaimolen met ronddraaiende bakjes. Dat blijkt ook een favoriet apparaat bij de jeugd. Voor wie dat allemaal te snel gaat, is er ook dit jaar weer het grote Europarad. Dat reuzenrad biedt straks een prachtig uitzicht over de stad en gaat ook lang niet zo snel als de Booster. 

Tekst loopt door onder de foto.

Opbouw kermis Grote Markt Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De kermis op de Grote Markt gaat vrijdag om 12.00 uur van start. De meeste avonden sluit het spektakel om 23.00 uur, op vrijdag en zaterdag een uurtje later. Zondag 28 april is de laatste dag van de kermis in het centrum. 

Zaanenlaan

Wie er dan nog geen genoeg van heeft, kan door naar de tweede jaarlijkse kermis: op de Zaanenlaan in Haarlem-Noord. Dat is met afstand de grootste van de twee kermissen. Donderdag 25 april is de eerste dag van de kermis op de Zaanenlaan. Bevrijdingsdag - zondag 5 mei - is de laatste dag van de kermis in Noord.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]