Ga naar Content

Hoe kan een 17 meter lang kunstwerk verdwijnen? "Moet kraan of aanhanger voor zijn gebruikt"

De verdwijning van het enorme kunstwerk in Akersloot is ook voor de kunstenaar zelf een groot mysterie: "In dertig jaar tijd heb ik dit nog nooit meegemaakt", reageert Rob Sweere uit Arnhem. Hij begrijpt niet hoe dieven zijn creatie van 17 meter lang afgelopen zaterdagnacht ongezien konden meenemen. "Daar moet een grote kraan of aanhanger voor zijn gebruikt."

De plek waar het kunstwerk stond - Foto: NH Media/Anne Klijnstra

Het kunstwerk stond er pas sinds 28 maart, maar is ruim een week later spoorloos verdwenen. Volgens de aangifte gebeurde dat in de nacht van 6 op 7 april. Politie Noord-Holland staat nog voor een raadsel. "Geen idee waar het werk gebleven is", verklaarde een woordvoerder tegen Bureau NH. 

De diefstal maakt de tongen los op sociale media: hoe kan zoiets groots zomaar verdwijnen? In de besloten Facebookgroep 'Je bent Akersloter als…' vermoeden sommigen dat het gaat om een verlate 1 april grap. Een aantal denkt dat het werk bij iemand in de achtertuin staat of grapt dat er brandhout van is gemaakt.

Geen grap

De kunstenaar kan er in elk geval niet om lachen. "Voor mij is het geen grap, ik heb enorme schade", reageert hij. "Het kost 20.000 euro om dit te maken en 35.000 euro om dit te kopen."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het verdwenen kunstwerk Contemplatorium werd ruim een week na plaatsing gestolen - Foto: Gemeente Castricum

Waarom het is gestolen, blijft gissen. "De opening verliep goed, er leek geen tegenstand te zijn", stelt de kunstenaar. Volgens Sweere is het meenemen ervan in elk geval een flinke operatie geweest. "Het is heel erg groot, je tilt het niet zomaar op. Daar heb je een kraan of aanhangwagen voor nodig." 

Hij hoopt dan ook dat zijn kunstwerk vroeg of laat weer opduikt. De politie verzoekt getuigen of mensen die meer weten zich te melden

‘Vreselijk ding’

Toch is niet iedereen in Akersloot even rouwig om het verdwenen kunstwerk, valt te lezen uit de reacties in de besloten Facebookgroep. "Misschien vervelend voor de kunstenaar, maar ik denk niet dat het gemist wordt." Een ander reageert: "Vreselijk ding! Ik hoop dat er een leuk speeltoestel komt voor groot en klein. Het veld is groot genoeg." En weer een ander schrijft: "Prima dat het weg is, nu hopen dat het wegblijft."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]