Ga naar Content

Ruim 10.000 euro compensatie voor stagiairs die door Transavia als crew werden ingezet

Zestig studenten van vijf MBO-instellingen hebben gemiddeld ruim 10.000 euro per persoon van Transavia gekregen omdat de maatschappij hen heeft ingezet als volwaardig personeelslid. Ook heeft de maatschappij een boete gekregen voor de wanpraktijken. 

Een Boeing 737-800 van Transavia stijgt op vanaf Schiphol - Foto: NH Media / Doron Sajet

Dat meldt de Arbeidsinspectie, en wordt bevestigd door een woordvoerder van Transavia. Vorig jaar juni werd bekend dat Transavia in de eerste helft van 2022 tientallen studenten had ingezet als steward of stewardess. De maatschappij liet toen weten dat de stages voor studenten in die periode 'anders waren gelopen dan gepland'. 

Lees ook

Transavia betuigde spijt en beloofde de stagiairs alsnog een rechtvaardige beloning voor hun werk te geven. Dat is dus inmiddels gebeurd. Bij elkaar krijgen de zestig studenten 623.000 euro, wat neerkomt op bijna 10.500 euro per student.

Ook heeft de inspectie de hoogte van de boete bekendgemaakt. Transavia heeft inmiddels 46.000 euro betaald, wat direct naar de staatskas vloeit. "We hebben er kennis van genomen", zegt een woordvoerder van Transavia over het definitieve rapport van de inspectie, "en we gaan ons erin verdiepen."

Andere bedrijven

Het is niet voor het eerst dat bedrijven onder vuur liggen voor het behandelen van stagiairs als volwaardige crewleden. In 2019 riep cabinebond VNC vakantiemaatschappij TUI op te stoppen met het inroosteren van stagiairs. 

Lees verder onder de video

'TUI vervangt cabinepersoneel door stagiairs' - NH Nieuws / Doron Sajet

Ook op Schiphol zelf zou het mis zijn gegaan. Vakbond FNV meldde vorig jaar dat onervaren stagiairs worden ingezet om roostergaten te vullen, en dat de vliegveiligheid op het spel stond. 

De Arbeidsinspectie heeft gesprekken met de MBO-instellingen gevoerd om duidelijk te maken dat tijdens de stage het leeraspect centraal moet staan. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]