Ga naar Content

Bijna blinde Jos surft over IJsselmeer van Friesland naar Enkhuizen: "Ben er klaar voor"

Jos Lavrijsen staat voor een bijzondere uitdaging. De bijna blinde surfer steekt donderdag surfend het IJsselmeer over: van het Friese Elahuizen naar Enkhuizen. "Ik verwacht er zo'n tien uur over te doen", licht hij toe. Het maakt onderdeel uit van het 50-jarig bestaan van SailWise uit Enkhuizen, die watersportvakanties aanbiedt voor mensen met een beperking. 

Jos en zijn begeleider zijn klaar voor de tocht op het IJsselmeer - Foto: SailWise Enkhuizen

De tocht van Friesland naar West-Friesland is onderdeel van een 'lustrum tiendaagse', licht SailWise-directeur Renske Rietbergen toe. "Er zullen ongeveer 50 deelnemers meedoen aan de actie. Er zijn onder andere kano's, open zeilboten en windsurfers die meedoen aan de actie op het water."

Het boegbeeld van de actie is Jos Lavrijsen. De inwoner van het Brabantse Reussel zeilt al een aantal jaar mee met de reizen van SailWise. Lavrijsen heeft een visuele beperking. "Ik zie nog maar drie procent. Het zicht in mijn centrum is weg, waardoor ik een omgekeerde tunnelvisie heb", legt hij uit.

Toch weerhoudt dit hem er niet van om ook het hele jaar solo te surfen op het water bij Beekse Bergen, en mee te doen aan de reis naar Enkhuizen. "Qua spanning valt het wel mee. Wat ik wel gehoord heb, is dat de golven steiler zijn op het IJsselmeer dan op zee", zegt Lavrijsen. "En we zeilen met tegenwind, waardoor we moeten kruisen. Ik verwacht dat we ongeveer 100 kilometer zullen surfen, en daar een uur of tien mee bezig zijn."

Begeleid met headset en begeleidingsboot

"Twee jaar geleden sprak ik Jos over zijn dromen en ambities. Toen vertelde hij mij heel graag het Kanaal te willen oversurfen", aldus SailWise-directeur Rietbergen. "Daar zijn we over na gaan denken, maar dat bleek te moeilijk om te realiseren. We willen mensen faciliteren in al het (on)mogelijke en het IJsselmeer oversteken bleek wel goed haalbaar."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lavrijsen wordt tijdens de tocht begeleid op zijn windsurfbord. Zo heeft hij via een headset met zijn instructeur contact. "Deze worden ook gebruikt voor kitesurflessen. Het is alsof je aan het bellen bent", zegt Jos. "Met instructeur Peter van SailWise heb ik meerdere keren gevaren, dus we zijn bekend." Ook zullen wedstrijdzeilers van TeamAllianz, waarvan twee zich al geplaatst hebben voor de Olympische Spelen in Parijs, donderdag meezeilen.

"Het is echt een heel inclusieve tocht, die we met SailWise al 50 jaar doen. De Olympische zeilers zullen meedoen met een verduisterende VR-bril, of zitten op een plaats waar ze beperkt worden in het bewegingen", aldus Rietbergen. "Ze vinden de vrijheid die watersport hun geeft geweldig en willen laten zien dat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen."

Ontvangen door burgemeester Enkhuizen

Vrijdagmiddag rond 16.00 uur zullen alle deelnemers aan de IJsselmeer Challenge aankomen in Enkhuizen. Daar worden ze ontvangen door burgemeester Eduard van Zuijlen. "Daarnaast is het dweilorkest Windkracht 13 aanwezig om muziek te spelen, en hebben we grote schermen bij de finish staan", licht Rietbergen toe. "Met drones zullen we de laatste kilometers van de actie laten zien."

Iedereen die dat wil, is vrijdag welkom om de surfers aan te moedigen en in Enkhuizen welkom te heten. Jos Lavrijsen en alle andere deelnemers kunnen gesponsord worden via deze link. "Het geld dat we ophalen, wordt besteed aan de watersportreizen die we deze zomer op onze drie locaties organiseren voor mensen met een beperking", sluit de directeur van SailWise Enkhuizen af.

Sailwise

SailWise biedt zeil- en surfreizen aan voor mensen met een beperking. Vanuit Enkhuizen vaart het schip de Lutgerdina uit naar verschillende plaatsen in Nederland, waaronder het eiland Robinson Cruisoe. Aan boord is alles zo ingericht, dat mensen in een rolstoel of die een visuele of andere zintuiglijke beperking hebben ook kunnen genieten op het water.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]