Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Zeilers Elfstedentocht halen ruim 6.500 euro op voor Sailwise: "Was niet makkelijk"

8 februari 2021, 16.42 uur · Door Ramon Besseling

ENKHUIZEN - De vier Amsterdammers die met een zeilboot de Friese Elfstedentocht voeren hebben hun tocht afgerond. Ze haalden geld op voor SailWise in Enkhuizen, en de organisatie mag een bedrag tegemoet zien van 6.650 euro. "Een makkelijk zeiltochtje was het niet. Maar dat wisten we van tevoren", zegt Rinke Bergsma, een van de vier zeilers.

Drie van de vier zeilers die een Elfstedentocht gevaren hebben - Rinke Bergsma

De vrienden en buren uit Amsterdam - Lotte Spaargaren, Suzan Huppes, Tim van Haalen en Rinke Bergsma - besloten de tocht te gaan maken, omdat ze wisten dat de georganiseerde zeil tiendaagse tocht van SailWise zelf niet door kon gaan. De Amsterdammers vonden dit sneu en wilden iets voor de organisatie doen.

"We zaten thuis vanwege de coronamaatregelen en wilden eruit", vertelt Rinke. "Hoe kan dat binnen de maatregelen nu beter door te gaan zeilen." Het thema van hun reis werd Streven naar afzien en dat is volgens het viertal gelukt.

130 bruggen

Ze vertrokken op vrijdag 29 januari en zeilden langs alle steden waar de Elfstedentocht wordt gereden. Onderweg kregen ze de nodige obstakels te verwerken. Zo moest de mast van hun gehuurde valk-zeilboot bij iedere brug naar beneden gehaald worden. "Er zijn onderweg zo'n 130 bruggen die niet open gingen. We moesten dus iedere keer de mast strijken."

Naast het neerlaten van de mast moest hun zeiltocht ook meerdere keren onderbroken worden vanwege het weer. Door het vriezen lag er ijs op de wateren, waardoor de zeilers hun tocht niet verder konden uitvoeren. "We hebben momenten gehad waarop we niet verder konden of van de route moesten afwijken", zegt Bergsma.

"Maar we hebben alles op eigen kracht gedaan. De motor van onze boot is niet gebruikt, dus zodra we niet verder konden zeilen hebben we andere manieren gebruikt om door te varen."

Hieronder zie je de boot van de vier vrienden. De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De vier zeilers in actie tijdens de Elfstedentocht - Rinke Bergsma

Tijdens hun zeiltocht langs de elf Friese steden werden de zeilers veel aangemoedigd door mensen langs de kant. "Ze hadden gehoord van onze actie en boden een kopje koffie of zelfgebakken cake aan", zegt Rinke. "Dat was hartverwarmend."

Twee weken geleden vertelde Rinke aan WEEFF Radio dat de zeilers konden overnachten langs hun route. Het was eerder de bedoeling om ook 's nachts te varen, maar door de avondklok moesten ze voor negen uur 's avonds stoppen. Daardoor duurde de reis bijna twee keer zo langs als van tevoren gepland.

Vele donaties

Bij de start van hun zeiltocht was al meer dan de helft van het streefbedrag opgehaald. De vier vrienden wilden met hun tocht geld ophalen voor SailWise, een organisatie die onder meer in Enkhuizen zeilreizen aanbiedt voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In totaal mag de organisatie een bedrag van 6.650 euro bijschrijven. Dit is bijna 2.000 euro meer dan het streefbedrag dat de Amsterdammers van tevoren hadden vastgesteld.

"We hadden de lat hoog gelegd en wilden per persoon vijf euro per gevaren kilometer ophalen", licht Rinke toe. "Dat we ver over ons streefbedrag zijn gegaan hadden we niet durven dromen."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]