Ga naar Content

Vergroende Haarlemse Jansstraat na klachten aangepast: "Pleister op de wonde"

Een week na de onthulling van de groenstroken in de Jansstraat heeft de gemeente noodgedwongen nieuwe aanpassingen doorgevoerd. Dat liet wethouder Robbert Berkhout donderdag weten tijdens het vragenuur in de Haarlemse gemeenteraad. ‘Een pleister’, vindt Drempelloos Haarlem.

Op deze plek is de stoep nog te smal voor Drempelloos Haarlem - Foto: NH Media / Maikel Ineke

D66 en Jouw Haarlem stelden de verminderde toegankelijkheid van de Jansstraat aan de kaak in de gemeenteraad. Door de nieuw aangebrachte groenstroken kwamen mensen met een fysieke beperking bijna letterlijk klem te zitten tussen de groenperken en het straatmeubilair. Drempelloos Haarlem, de stichting die aandacht vraagt voor toegankelijkheid in de stad, had de raadsleden daarop gewezen.

Groenstrook aangepast, groenstrook verwijderd

"In de ontwerpfase wordt altijd rekening gehouden met toegankelijkheid", antwoordde Berkhout. "Alleen in de uitvoering lijkt het hier niet helemaal goed te zijn gegaan." De wethouder meldde dat 'dit direct is opgepakt en inmiddels ook is hersteld'. Concreet betekent dit dat één groenstrook is aangepast en een ander groenvak geheel is verwijderd.

Tekst gaat door onder de foto.

Wethouder Robbert Berkhout (links met schep) vorige week bij de onthulling van het groen in de Jansstraat - Foto: NH Media / Maikel Ineke

De wethouder zei in het vragenuur ook contact opgenomen te hebben met Drempelloos Haarlem naar aanleiding van het incident. "Dat klopt", meldt Pauline van Heuven, voorzitter van de stichting. "Ik ben anderhalf uur voor het vragenuur gebeld door een projectleider van de gemeente."

"Die liet mij weten dat de aanpassingen waren uitgevoerd. Het komt op mij over als haastwerk, om voor het vragenuur te kunnen melden dat het probleem is opgelost. Nog steeds is de stoep op een punt te smal en zit de verhoogde stoep rolstoelgebruikers in de weg. Dit is slechts een pleister op de wonde. Ik ga hier de gemeente op wijzen en wil daarbij ook andere kritieke punten in de stad onder de aandacht brengen."

Coördinator toegankelijkheid

In de nabije toekomst moet een coördinator toegankelijkheid in dienst van de gemeente dit soort missers voorkomen. Die is er echter nog niet. De vacature staat al sinds afgelopen zomer open.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]