Ga naar Content

Haarlemse Hanneke verhuist nooit meer: eindelijk heeft ze uitzicht op een boom

Nieuw geplante bomen, stroken met plantjes op de stoep en een opgeheven parkeerplek. De Jansstraat in het centrum van Haarlem wordt vernieuwd. Op de plek waar stenen en blik van oudsher domineren, verschijnt nu zowaar groen. Tot vreugde van de wethouder én bewoners.

Bewoner Hanneke (midden) legt symbolisch de laatste grond voor haar huis aan. Links van haar de wethouder, rechts de klimaatburgemeester - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Hanneke kan haar geluk niet op. Ze woont drie jaar in de Jansstraat en haar huis voldoet nu écht aan al haar wensen. Aan de ene kant uitzicht op de Nieuwe Gracht, aan de andere kant ontluikend groen dat boven de vensterbank uitkomt. Sinds deze week staat er een boom voor haar huis.

“Ze krijgen me hier echt niet meer weg”, stelt Hanneke donderdagochtend tevreden vast. Vlak daarvoor heeft ze met wethouder Robbert Berkhout en klimaatburgemeester Ton Belderok symbolisch de laatste hoopjes grond rond de boom aangelegd. 

Minder parkeerplaatsen

Hanneke is geen uitzondering in de Jansstraat. Een meerderheid van de bewoners is voor meer groen in de straat, ook als het ten koste van parkeerplekken gaat. Sterker nog, meerdere bewoners vertellen deze ochtend dat wat hen betreft er wel meer parkeerplaatsen weg mochten. 

Bewoners laten aan de wethouder (op de rug gezien) weten dat er wat hen betreft nog wel meer groen bij mag - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Onder aan de streep is er nu slechts één parkeerplek opgeofferd. Het merendeel van het groen dat in de straat is aangebracht is ten koste gegaan van de brede stoep, die in een eerdere fase al de plek van auto’s innam. “Parkeren is eigenlijk niet echt een probleem hier”, legt Hanneke uit. “Je kunt de auto vaak wel aan de gracht kwijt. Of in één van de parkeergarages.”

'De nieuwe norm'

De bewoners maakten samen een plan voor meer groen in de straat en zijn daarmee naar de gemeente gestapt. Een kolfje naar de hand van wethouder Berkhout, die al langer strijdt voor meer groen en minder auto’s in de stad. Hij noemt de veranderingen ‘een voorbeeld voor Haarlem’. Tegen de bewoners zegt hij: “Verspreid het woord dat dit de nieuwe norm is.”

Stenen verdwijnen, groen verschijnt in de Jansstraat - Foto: NH Media / Maikel Ineke

Als de bewoners zich op deze manier uitspreken voor vergroening, dan liggen de grootste uitdagingen voor de gemeente op andere vlakken. Er moet om ondergrondse kabels en leidingen worden heen gewerkt. Ook speelt de bodemkwaliteit een rol. En zeker in de binnenstad moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van archeologische schatten. Vandaar dat ook in een straat met vele voorstanders vergroening niet van de een op de andere dag is geregeld.

“Ik reken op een enthousiasmerend effect op andere straten”, meldt de wethouder hoopvol. Er is voor hem nog een wereld te winnen in de stad. Kijk maar naar de uitslag van het parkeerreferendum deze maand. In dat opzicht is het verbond tussen bewoners en gemeente in de Jansstraat opvallend te noemen.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]