Ga naar Content

Ook na uitslag parkeerreferendum gaat de loopgravenoorlog in de gemeenteraad door

Wordt de nota invoering gereguleerd parkeren helemaal ingetrokken of alleen aangepast, na de overduidelijke uitslag van het parkeerreferendum? Daarover werd donderdagavond langdurig gedebatteerd in de Haarlemse raadscommissie. Het besluit valt volgende week in de voltallige gemeenteraad.

Een straat vol geparkeerde auto's in de Indischewijk in Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Bij het referendum op 6 maart stemde een overgrote meerderheid van de Haarlemmers tegen het invoeren van betaald parkeren in grote delen van de stad. Een uitslag waar het gemeentebestuur niet omheen kan.

De coalitiepartijen (PvdA, GroenLinks, D66, CDA en Actiepartij) stellen nu voor om, in samenspraak met wijkbewoners en andere betrokken partijen, met een burgerberaad te werken aan een gewijzigde parkeernota.

PvdA-fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer vroeg de oppositiepartijen in het debat om daar ook plannen voor aan te dragen. "Dit moet niet alleen een kwestie van de coalitie tegenover de oppositie zijn. We gaan gewoon samen een nieuw plan maken", zei de PvdA-voorman. 

Fatsoen

Wiedemeijer riep zijn collega's ook op om fatsoenlijk met elkaar om te gaan in de discussie over het betaald parkeren. Dat lukte niet erg. Vooral nadat hij zich hardop afvroeg hoe het kon dat partijen, die subsidie hadden gekregen voor een neutrale campagne, in de praktijk vooral tegen de parkeernota leken te zijn.

Moussa Aynan van Jouw Haarlem wond zich op over die laatste opmerking en vond dat Wiedemeijer hem een leugenaar noemde. De voorzitter moest ondertussen meerdere keren ingrijpen om het rumoer vanaf de volle publieke tribune in de raadszaal te beteugelen. 

"Intrekken is niet hetzelfde als wijzigen. Maak er geen woordspelletje van"

Ruud Kuin, SP Haarlem

De hele discussie draaide donderdagavond uit op een taalkwestie. De oppositie wil dat het hele parkeerplan de prullenbak in gaat, terwijl de coalitiepartijen lieten doorschemeren dat er alsnog een plan moet komen om betaald parkeren in te voeren. Maar wel met meer inspraak van de Haarlemmers. 

Louise van Zetten van Hart voor Haarlem hamerde net als Ruud Kuin van de SP op het verschil tussen een nota 'intrekken' en een nota 'wijzigen'. Kuin haalde er zelfs een woordenboek bij: "Intrekken is annuleren en dat is niet hetzelfde als wijzigen. Maak er geen woordspelletje van!"

Terug naar de tekentafel

De coalitiepartijen lieten weten dat Haarlem grote uitdagingen kent en dat betaald parkeren onderdeel is en blijft van de mogelijke oplossingen. Er moeten woningen worden gebouwd en er moet ruimte komen voor meer groen in de stad. Daarom kan het aantal auto's in de stad niet blijven groeien, vinden ze.

Een aantal oppositiepartijen lijkt het daar voor een deel mee eens te zijn. Andere partijen vinden dat de hele nota helemaal van tafel moet. Op donderdag 28 maart stemt de gemeenteraad over de uitslag van het referendum en de gevolgen daarvan voor de parkeernota. Het laatste woord over het betaald parkeren in Haarlem is bepaald nog niet gezegd. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]