Ga naar Content

Draait verfmolen De Kat binnenkort weer eens? Dan mag het vandaag niet te hard waaien

Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans heeft bijna weer goed functionerende wieken. Sinds eind september staat de molen stil nadat er een scheur was geconstateerd in een roed (onderdeel van de wiek). Gisteren kwamen nieuwgebouwde roeden aan op een schuit. Het is de bedoeling dat die er vanochtend in gehesen worden, maar dan mag het niet te hard waaien. 

Nieuwe roeden voor verfmolen De Kat - Foto: NH

"Ze hebben net geen elf jaar gedraaid", zegt Mats Faber over de oude roeden van de molen. "27 september kwamen we erachter dat er een scheurtje in één van de wieken zat. Toen hebben we 'm gelijk stilgezet, want dat kan gevaarlijk worden." 

Bekijk hieronder de reportage die NH er afgelopen december over maakte.

Tekst loopt door onder de video.

Molenaars Piet en Robbert ongelukkig, molen Verfmolen de Kat tot voorjaar stil door roedebreuk - NH Nieuws

Naast nieuwe roeden wordt ook de staartbalk en het kruirad in de molen gehesen. Op de Zaanse Schans kan er niet zomaar een kraanwagen voorrijden, dus de kraan zal via het water komen.

Restaurator Bart Nieuwenhuijs wil het liefst zo gauw mogelijk aan de slag. "Het is prioriteit dat die molen zo snel mogelijk weer draait. Een hoop mensen zijn ervan afhankelijk." Een mogelijk obstakel daarbij is de harde wind. "Het moet niet gevaarlijk worden, meer als windkracht vier is eigenlijk wel link hoor. Het is toch een groot object, we nemen geen risico's."

Tekst loopt door onder de foto.

Nieuwe roeden voor verfmolen De Kat - Foto: NH

Als het wel lukt vandaag kan het vrij snel gaan. Mats: "Als het allemaal meezit hopen we dat de molen binnen twee weken weer aan de gang is."

Nog even en verfmolen De Kat kan weer draaien: nieuwe molenroeden bijna klaar - NH Nieuws

Wat is een molenroede?

Molenroeden zijn houten of kokervormige stalen balken waar de heklatten in zijn bevestigd. De binnen- en buitenroede zitten vast in de askop en vormen samen met de complete tuigage het wiekenkruis. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]