Ga naar Content

Basisregels konijnenhouden: "Laat ze zoveel mogelijk vrij!"

Hoe dol hun baasjes ook op ze mogen zijn, maar al te vaak worden konijnen niet op de goede manier gehouden. Zo zijn de onderkomens vaak te klein of staan ze op de tocht. Dierenarts én konijnenliefhebber Annemarie Nibbelke uit Hoorn drukt verzorgers op het hart het dier zoveel mogelijk de vrijheid te gunnen. "Een kleiner hok kán wel", aldus Nibbelke. "Maar dan moet je 'm er wel elke dag uit halen."

"Verder mag het niet vochtig en niet tochtig zijn"

Annemarie Nibbelke, dierenarts

Lekker je konijn in je huis of in je tuin laten rondhuppelen, dat is dus het devies. Mocht dat om één of andere reden niet mogelijk zijn, dan geldt er volgens Nibbelke toch echt een minimumafmeting van twee tot drie vierkante meter per konijn, als het gaat om de afmetingen van een verblijf. "En verder mag het niet tochtig en niet vochtig zijn", aldus de dierenarts. "Maar als het kan: laat 'm zoveel mogelijk vrij!"

Match-onderzoek

En nog een belangrijk advies: mocht je er een tweede konijn bij willen nemen, check dan heel goed of de nieuweling matcht met de knager die je al hebt. "Als een konijn een ander niet mag, gaan ze keihard vechten", zo vertelt Nibbelke. "Daar word je bang van. Dus als je een tweede erbij wil nemen, neem dan de tijd om te kijken of het een match is en trek daar vier tot zes weken voor uit."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]