Ga naar Content

Organisatie circus Hans Klok gaat in beroep tegen dwangsommen gemeente Texel

Ze laten het er niet bij zitten. Beam Event, het bedrijf dat het circus van Hans Klok op Texel organiseerde, gaat in beroep tegen de dwangsommen van totaal 19.000 euro die het opgelegd kreeg van de gemeente Texel. Er zijn door de organisatie stukken bij de gemeente opgevraagd waaruit zou blijken dat Beam Event geen blaam treft. 

Hans Klok gaf een aantal voorstellingen op Texel. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Hans Klok & Friends verbleven in augustus vorig jaar een aantal weken op Texel om voorstellingen te geven. De gemeente Texel vond het leuk dat de illusionist naar het eiland kwam. Maar daar horen volgens het gemeentebestuur wel regels en afspraken bij. En daar ging het verkeerd.

De gemeente kreeg een melding van buurtbewoners dat er al caravans en units werden geplaatst. En dat was drie dagen eerder dan de datum waarvoor een vergunning was verleend. Daarop heeft de gemeente een dwangsom van 10.000 euro opgelegd.

Bovendien zouden er ook meer tijdelijke woonunits zijn neergezet dan was afgesproken. Daarvoor kreeg de organisatie een tweede dwangsom van 9.000 euro. "Een circus kan gewoon in twee dagen niet worden opgebouwd", zegt Hans Klok nu op NH Radio. "De eerste woonwagens kwamen vijf dagen van tevoren. Dan moet je dat als gemeente ook een beetje door de vingers zien."

Tekst gaat door onder de foto.

De karavaan is neergestreken op de voormalige ijsbaan in Den Burg. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

"Het blijft een zeer moeizaam traject met deze organisatie", zei wethouder en locoburgemeester Cees Hooijschuur vorig jaar toen het circus was gearriveerd. "Het vergunningentraject verliep ook al niet soepel. Ze waren steeds te laat met het aanleveren van de juiste stukken en technische rapporten waaruit blijkt dat het publiek en de mensen die daar werken veilig in de tent konden zijn. Als er iets mis gaat, is de gemeente verantwoordelijk."

De gemeente had ook rekening te houden met omwonenden. Zij hadden tenslotte aangegeven niet te zitten wachten op een evenement op de voormalige ijsbaan in Den Burg. Te druk en een te grote belasting voor het terrein. 

Bezwaren

Beam Events stelt dat de ijsbaan juist door de gemeente als locatie werd voorgesteld om het circus te houden. In eerste instantie wilde de organisatie het evenement organiseren bij een fruitbedrijf aan de Hallerweg nabij Den Burg. Maar die locatie bleek achteraf niet geschikt.

"We wisten niet dat dat er al jaren bezwaren liepen vanuit de bewoners over de voormalige ijsbaan", laat Willem Schildt van Beam Events via het ANP weten. "Het zou een natuurgebied moeten zijn en kwetsbaar, dat wist de gemeente ook. Er is zelfs vlak voordat wij kwamen nog een kort geding hierover geweest vanuit een van de bewoners."

Achteraf is er volgens Beam Events onder druk van die bewoners gekeken naar het opleggen van een dwangsom. "Omdat het hele verhaal in het gezicht van de gemeente ontplofte", zegt René Duursma, producent van de show. 

Volgens Duursma en Schildt zou dit in gesprekken met onder andere de locoburgemeester aan bod zijn gekomen, net als de symbolische waarde van de dwangsommen. "Dat is wat er gebeurd is”, zegt Duursma. "En dat zal straks ook blijken uit de stukken."

Tekst gaat door onder de foto.

Hans Klok betrok ook toeschouwers bij zijn show op Texel. - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Hans Klok kijkt met gemengde gevoelens terug op het hele gebeuren op Texel. De liefde tussen hem en het eiland is in ieder geval bekoeld. Waar hij eerder sprak over een 'kuteiland' komt hij een paar dagen na deze uitspraak enigszins terug op zijn kritische bewoordingen. "Ik vind Texel een fantastisch eiland", zegt hij nu in De Onbijttafel. 

"Een show dat normaal in Las Vegas staat of in Carré, kwam nu naar Texel. Wees dan een beetje dankbaar en een beetje blij"

Illusionist Hans Klok

"Misschien dat het ooit nog goed komt. Een paar mensen waren heel vervelend. Je bent op Texel met een circus en enkele bewoners hebben het ons heel zuur gemaakt door bijvoorbeeld de stekkers uit de aggregaten te trekken. Als je 's ochtends wakker wordt, doet niets het meer. En dat is niet één keer, maar drie weken lang. En dat vond ik heel vervelend."

De gemeenschap van Texel moet volgens de illusionist juist verheugd zijn op zijn komst. "Een show die normaal in Las Vegas staat of in augustus in Carré kwam nu naar Texel. Wees dan een beetje dankbaar en een beetje blij." 

"Op Texel moet je lekker op vakantie gaan, maar niet optreden"

Illusionist Hans Klok

Hij benadrukt dat het maar om een paar mensen ging. "Het publiek vond het leuk en was dankbaar. We hebben ook heel goed gedraaid. Ik heb drie leuke weken gehad op die paar incidenten na dan. Texel zit in mijn hart en ik vind überhaupt de Waddeneilanden prachtig. Maar dit keer voelde ik mij niet erg welkom."

Hans Klok heeft nu een show in augustus in Carré gepland. Op Texel geeft hij in ieder geval geen shows meer. "Dat brengt mij ook niets meer", zegt hij. "Op Texel moet je lekker op vakantie gaan, maar niet optreden. Ik ben niet rancuneus, want dat zit niet in mijn aard. Heel Texel mag naar Carré komen. Dat zou ik heel leuk vinden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]