Ga naar Content

Illusionist Hans Klok is na hoge dwangsom klaar met Texel: "Wat een kut-eiland"

Beam Event, het organisatiebureau van 'Hans Klok & Friends' moet de gemeente Texel een dwangsom van 19.000 euro betalen. Het bureau maakte eerder bezwaar tegen de dwangsom, maar dat is door de Texelse burgemeester ongegrond verklaard. Het organisatiebureau was in augustus vorig jaar te vroeg begonnen met het plaatsen van woonwagens op het terrein, waardoor de gemeente een dwangsom oplegde. Illusionist Hans Klok is inmiddels helemaal klaar met Texel en hoeft er niet meer naartoe.

Hans Klok voelde zich niet welkom op Texel - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De evenementenvergunning is door de commissie bezwaarschriften besproken. Deze klacht is door de commissie van tafel geveegd. De nieuwe Texelse burgemeester Mark Pol volgt de lijn van de commissie bezwaarschriften waarop de dwangsom nu betaald moet worden. Of Beam Event nog in beroep gaat bij de rechter is niet bekend. De dwangsom was oorspronkelijk 10.000 euro. Maar omdat er geen gehoor werd gegeven aan het eerste verzoek, is de dwangsom opgelopen tot 19.000 euro.

De gemeente kreeg in augustus vorig jaar een melding van buurtbewoners dat er al caravans en units werden geplaatst op de ijsbaan in Den Burg. En dat was drie dagen eerder dan de datum waarvoor een vergunning was verleend. Daarop heeft de gemeente een dwangsom opgelegd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beam Event was een paar dagen te vroeg begonnen met het plaatsen van caravans - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De illusionist is zelf niet meer van plan om nog een keer terug te komen naar het eiland. Hij kijkt met weinig plezier terug op zijn verblijf op Texel. In een interview met Radio 538 gaf hij aan zich niet welkom te hebben gevoeld. "Dit is heel flauw", zegt de illusionist. "Weet je wat het is? Als je een circus hebt, verplaats je je van stad naar stad. Een vrachtwagen rijdt een paar keer heen en weer om spullen te brengen, daar beginnen ze een paar dagen eerder mee. Dat kan niet in één keer. Ik hoef hier nooit meer naartoe."

"De hond ging midden in de circustent poepen"

Illusionist Hans Klok

"We kwamen op Texel. En een paar bewoners, echt superzielige mensen, gingen zich daar mee bemoeien", vervolgt Klok. "Niet allemaal natuurlijk, want er waren ook Texelaars die zich schaamden voor hun medebewoners." Bij het plaatsen van de circustent heeft de organisatie het nodige beleefd. "Toen we aan het opbouwen waren, kwam er een man met een hond. De hond ging midden in de circustent poepen. Iemand heeft gevraagd of hij dat kon opruimen. Toen kregen we de reactie: 'Nee hoor, dat doet ie altijd hier.' En hij loopt zo weg met de hond."

Gesaboteerd

Het circus werd volgens de illusionist ook regelmatig gesaboteerd. "Iedere nacht werden door de bewoners de stekkers uit de aggregaten getrokken", zegt hij. "Dat is zo kinderachtig. Ik ga lekker naar Ameland of Vlieland. Het is een zielige gemeente. Van de dwangsom liggen we niet wakker, want we hebben enorm goed gedraaid. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wat een kut-eiland."

Lees ook