Ga naar Content

Pompen met de kraan open op de Bergense Zeeweg: zandzakken houden geen stand

Zandzakken, pompen, slangen en nu ook een tankwagen: de Zeeweg naar Bergen aan Zee blijft maar onder lopen. Vooral bij de bocht ter hoogte van de Uilenvangerweg staat continue water op de weg, waardoor ook een weghelft is afgesloten.

Foto: Streekstad Centraal

De hoge grondwaterstand zorgt voor overlast in de gemeente Bergen. Sinds februari ligt er water op de N510, de Zeeweg naar Bergen aan Zee. En ook in het kustdorp stond het eerder op de laaggelegen Kerkstraat volledig blank.

Voor het paasweekend wilde de provincie het water op de Zeeweg met een noodkering van zandzakken bedwingen, maar het water stroomt er onder door of komt gewoon aan de wegzijde omhoog. Voor het weekend kwam er al een pomp bij, die het water terugpompte, maar de bocht bleef onderlopen. Er wordt nu weer iets anders geprobeerd: een tankwagen.

"Het is hier net Buurman & Buurman."

omstander

Een voorbijganger slaat het tafereel hoofdschuddend gade. "Die vrachtwagen wordt volgepompt, rijdt dan een paar honderd meter en wordt daar bij de rotonde weer leeg gepompt. Het is hier net Buurman & Buurman", grapt hij tegen mediapartner Streekstad Centraal.

Er is ook een lange slang over de weg gelegd, waardoor het water naar de put bij de rotonde wordt gepompt. Het verkeer wordt door verkeersregelaars gemaand voorzichtig over de slang te rijden.

Maar de pomp en slang bleken niet genoeg, laat een woordvoerder van de provincie weten. Daarom wordt nu ook een tankwagen ingezet met een grote waterzuiger en een capaciteit van 12.000 liter. "Het is gewoon te veel water", erkent de woordvoerder. Een deel van de weg is daarom weer afgezet. "Het verkeer moet via één rijbaan. We blijven de situatie monitoren."

Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]