Ga naar Content

Drie waterpompen zorgen hopelijk voor droge voeten in Bergen aan Zee

Drie waterpompen moeten wateroverlast in Bergen aan Zee oplossen. Begin januari stond na hevige regenval de Kerkstraat blank met zo’n dertig centimeter water. Naast de pompen zoekt de gemeente ook nog andere, meer structurele oplossingen. 

Kerkstraat in Bergen aan Zee staat blank - Foto: NH Media/ Michael van der Putten

De pompen zijn geplaatst langs de Zeeweg, de Paulineweg en ten noorden van de rotonde Van der Wijckplein. De machines zijn met elkaar verbonden en pompen het regenwater de zee in.

Door klimaatverandering komen zeer hevige regenbuien steeds vaker voor, aldus wethouder Ernest Briët. Omliggende duingebieden kunnen het overtollige hemelwater niet verwerken. Daardoor komen miljoenen liters water bij het laagste punt omhoog: de Kerkstraat.

Nog nooit zo erg 

Wateroverlast is de bewoners van die straat niet helemaal vreemd, maar sinds oktober vorig jaar werd het wel heel erg. Uiteindelijk mondde dat, door aanhoudende regenbuien, begin deze maand uit in de heftigste overlast die ze er ooit hebben gehad. 

Tekst gaat door onder de afbeelding. 

Locaties van de pompen - Foto: Bergen aan Zee

Naast de pompen gaat Bergen ook gesprekken voeren met het hoogheemraadschap en duinbeheerder PWN. De gemeente kon nog niet zeggen of er bij die partijen al ideeën zijn over de aanpak van de overlast. 

Ook in Bergen aan Zee is de gemeente van plan om in gesprek te gaan met ondernemers en inwoners om te horen of er ideeën vanuit de samenleving zelf zijn de strijd tegen het water te overwinnen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]