Ga naar Content

Pro-Palestijnse actievoerders ketenen zich vast bij Huizer defensiebedrijf: "We blijven zitten"

"Israël bombardeert, Thales profiteert", galmt vandaag door de straten van Huizen. Zo'n veertig actievoerders van Extinction Rebellion hebben Thales bezet. Dat bedrijf werkt in de defensie-industrie en is volgens de actievoerders daardoor betrokken bij de oorlog tussen Israël en Hamas. De actievoerders zitten nog steeds vastgeketend aan de hekken bij de uitgangen. "Hier blijven we zitten tot Thales stopt met het leveren van wapens aan Israël", zeggen ze.

Activisten zitten aan elkaar vastgeketend om de uitgangen van het Thales-gebouw te blokkeren. - Foto: NH Media / Erwin Bakker

De actiegroep zegt dat Thales medeverantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden die Israël zou plegen in de Palestijnse gebieden. "Ze werken samen met verschillende Israëlische wapenproducenten en leveren onderdelen die worden gebruikt tegen de Palestijnen", zegt woordvoerder Benjamin Baars. "We kunnen niet accepteren dat Thales winst maakt op moord."

De Huizer vestiging is niet de enige vestiging die vandaag wordt bezet. Er wordt ook gedemonstreerd in Hengelo, Delft en Breda. De actie is onderdeel van een lange reeks van internationale acties tegen de Thales Group, waaronder in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Schotland en België.

Geen leveringen, personeel kan niet met auto weg

Ook Huizen is nu dus aan de beurt. Vastgeketend aan twee andere actievoerders zit de Hilversumse Flora in kleermakerszit vast aan de toegangspoort van het Thales-gebouw. "We hebben alle poorten afgesloten zodat er hier geen leveringen kunnen plaatsvinden die bijdragen aan de genocide in Gaza", vertelt ze. 

De actie raakt niet alleen de leveringen, ook de werknemers van Thales kunnen nu niet meer met hun auto het terrein verlaten. "Hierdoor kunnen zij ook nadenken waarom ze werken voor een bedrijf dat wapens produceert voor Israël en daarmee samenwerkt. En als dat ze boos maakt, so be it", zegt de Hilversumse resoluut.

Tekst gaat door onder de foto

Twee actievoerders zitten op het dak van Thales. Achter hen hangt de Palestijnse vlag. - Foto: NH Media / Erwin Bakker

Aandacht van buurtbewoners

Verschillende buurtbewoners zijn komen kijken, nadat ze de actievoerders vanuit hun huis konden horen schreeuwen. "Wat een onzin", zegt een man geïrriteerd. "Tuurlijk is het niet goed wat er gebeurt in de oorlog, maar met zo'n actie schiet je helemaal niks op."

Enkele momenten later komt een zwarte auto aangereden met daarin twee jongens van zo'n twintig jaar. Met een grote lach op hun gezicht stappen ze uit. "Lekker bezig, jongens", schreeuwen ze. De twee lopen richting de poort en komen in een discussie terecht met de kritische buurtbewoner. De politie haalt de drie snel uit elkaar. 

Burgemeester Niek Meijer van Huizen nam vanmiddag ook poolshoogte. De burgemeester stelde de actievoerders voor om in gesprek te gaan met Thales, maar dat gesprek is er nog niet geweest. "En daarom blijven we gewoon zitten waar we zitten", zegt de woordvoerder van de actievoerders.

De actievoerders zijn uiteindelijk rond 19.00 uur naar huis gegaan. Alle medewerkers van het bedrijf hadden rond die tijd het pand al verlaten. 

Vastgeketend aan elkaar en aan de toegangspoort blokkeren de activisten de uitgangen van het Thales-gebouw. - Foto: NH Media / Erwin Bakker

Lees ook