Noord-Holland richt als eerste provincie een stikstofbank op, waar zogenoemde PAS-melders terechtkunnen. Daarmee biedt ze agrarische en industriële bedrijven, die buiten hun schuld niet de juiste natuurvergunning hebben, een helpende hand.
Noord-Holland gaat nu actief op zoek naar bedrijven die schaarse "stikstofruimte" kunnen leveren. Er zijn al aanbiedingen, laat een provinciewoordvoerder weten aan ANP.
PAS-melders
In totaal kent Noord-Holland tussen de 166 en 280 PAS-melders. Zij kregen tussen 2015 en 2019 toestemming van de overheid om uit te breiden. Volgens het door de overheid bedachte Programma Aanpak Stikstof (PAS) konden melkveehouderijen met beperkte stikstofneerslag in beschermde natuur volstaan met een melding en hadden zij geen natuurvergunning nodig.
Maar door een uitspraak in mei 2019 van de Raad van State kwamen zij juist in de problemen. In plaats van een melding was er een officiële natuurvergunning nodig voor de stikstofneerslag. Zolang die er niet is, verrichten de melkveehouderijen in feite illegaal werk.
Stikstofbank
BBB-fractievoorzitter van de provincie Noord-Holland Ingrid de Sain laat weten dat de partij blij is dat de provincie deze groep eindelijk een helpende hand biedt, ook omdat de legeskosten (kosten van de vergunningsaanvraag, red.) van PAS-melders aan de provincie worden kwijtgescholden.
Met de instelling van een stikstofbank voor PAS-melders, interimmers en vrijgestelde bedrijven wil de provincie stikstofruimte die bij bedrijven vrijkomt, bijvoorbeeld doordat een veehouderij stopt, in de stikstofbank stoppen en beschikbaar stellen aan de bedrijven die deze nodig hebben om vergund te kunnen worden.
Wat zijn interimmers?
Interimmers zijn bedrijven of activiteiten die al actief waren voordat in februari 2009 nieuwe Europese wetgeving dwong tot aanvraag van een milieuvergunning. Daarbij heeft echter vanwege onduidelijkheid in de landelijke regels geen vergunningverlening plaatsgevonden op basis van een passende beoordeling. Dat had wel gemoeten.
In principe is het de opdracht van het Rijk om het probleem van de PAS-melders op te lossen, maar nu kiest de provincie Noord-Holland ervoor om heft in eigen hand te nemen.
"De onzekerheid bij PAS-melders is groot. Het gaat bij deze ondernemers vaak ook om gezinnen", legt de Sain uit. "Als er een handhavingsverzoek zou komen bij deze boeren, zitten ze in het nauw. En ze konden ook geen nieuwe vergunning meer aanvragen." De Sain vindt het een oneerlijke en nijpende situatie voor de gedupeerden en is blij dat er vanuit de provincie een oplossing klaarstaat.
Eerst zien, dan geloven
Noord-Holland gaat vrije stikstofruimte dus onderbrengen in de zogenoemde stikstofbank, waarmee ze de PAS-melders hoopt te kunnen helpen. Vrije ruimte ontstaan bijvoorbeeld door bedrijfsbeëindiging, of als een bedrijf nog wat ruimte in zijn natuurvergunning over heeft. Dergelijke banken bestaan al voor woningbouw en verduurzaming van industrie.
De Sain kan zich, naast opluchting, ook voorstellen dat PAS-melders wellicht nog sceptisch zijn over de stikstofruimtes. "Het geeft ondernemers hoop, maar aan de andere kant kunnen ze ook denken 'eerst zien, dan geloven'. De provincie is afhankelijk van de stikstofruimtes die er vrijkomen, die moeten wel eerst worden aangeboden."
De provincie roept ondernemers die stikstofruimte willen aanbieden op om contact op te nemen via [email protected], om zo de stikstofbank te vullen.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.