Ga naar Content

Haarlemmers denken mee over CO2-uitstoot: adviezen burgerberaad aangenomen

In Haarlem heeft het eerste burgerberaad plaatsgevonden, een initiatief waarbij burgers de overheid helpen met het nemen van besluiten. Dit keer stond het terugdringen van de uitstoot van CO2 centraal. Dat heeft 25 adviezen opgeleverd, waarvan het overgrote deel is aangenomen. Desondanks blijft een deel van de oppositiepartijen kritisch over de opzet van het burgerberaad.

Ellen van der Weerd van het Haarlemse Burgerberaad - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Volgens deelnemer Ellen van der Weerd is die kritiek onterecht. We spreken af in het Theehuis in de Haarlemmerhout. "We zijn allebei op de fiets", constateert Van der Weerd goedkeurend. "Ik heb zelf geen auto meer, ik doe verder alles met het openbaar vervoer. Dat is omdenken. En we moeten omdenken. Mensen roepen dat je de klimaatverandering moet aanpakken voor je kinderen en kleinkinderen. Nee: je moet het ook voor jezelf doen."

Van der Weerd is een van de ruim honderd Haarlemmers die deelneemt aan het burgerberaad en is er erg over te spreken. "Ik vind dat de gemeente dit goed heeft aangepakt. Ze hebben een groep van 120 Haarlemmers geloot. Een mooie afspiegeling van de samenleving."

Wat is een burgerberaad?

Het burgerberaad is een relatief nieuw begrip. Het is de bedoeling dat burgers de overheid een handje helpen bij het nemen van besluiten. Zo krijgen ook gewone burgers meer zeggenschap bij politieke besluiten.

Een burgerberaad kan speciaal worden opgezet om mee te praten over een specifiek onderwerp. Maar het kan ook een permanent adviesorgaan zijn. De groep deelnemers moet een dwarsdoorsnede van de samenleving vormen. Jong en oud, links en rechts, rijk en arm zijn zo vertegenwoordigd in het beraad.

In Haarlem is voor het eerst een burgerberaad gehouden. Dat ging over de vraag hoe de gemeente de inwoners kan helpen met het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat leverde in totaal 25 adviezen op. De gemeenteraad nam afgelopen donderdag 23 van die adviezen over.

Het burgerberaad kwam vijf keer bijeen. Bijzondere ontmoetingen, zegt Ellen van der Weerd. "Je komt er de eerste keer als individu en je gaat als 'wij van het burgerberaad' weer weg. Je leert er mensen kennen die je anders nooit zou hebben ontmoet. Het is een eer om mee te mogen doen, het zorgt ook voor verbondenheid."

Het proces werd begeleid door ambtenaren en externe deskundigen. "De mensen van de gemeente waren heel duidelijk, ze gaven goede informatie. Ze waren absoluut niet sturend. Maar uiteindelijk bleek wel dat de gemeente al bezig was met veel van onze voorstellen. Dat was wel jammer."

"Je kunt het democratisch proces handen en voeten geven met zo'n burgerberaad"

Ellen van der Weerd

Ellen van der Weerd vindt het burgerberaad een goede aanvulling op de lokale politiek. "De opbrengst is dat je het democratisch proces handen en voeten kunt geven. In de gemeenteraad worden onderwerpen al snel heel abstract. Hier ging het echt om concrete voorstellen."

Kunstwerk

Die voorstellen gaan onder meer over het stimuleren van de fiets, het verlagen van de maximumsnelheid op veel wegen en het opzetten van groencommissies die voor meer groen in de wijken zorgen. 

Een van de favoriete plannen van Van der Weerd is een kunstwerk waarop te zien is hoe het gaat met de uitstoot in Haarlem. "Dat moet op een centrale plek in de stad komen te staan. Het moet interactief zijn en met een qr-code kun je dan meer informatie opvragen. Zichtbaar voor iedereen en ontworpen door een Haarlemse kunstenaar."

Tekst loopt door onder de foto van deelnemers aan het burgerberaad.

 

Burgerberaad Haarlem over duurzame stad - Foto: NH Media / Geja Sikma

Oppositie kritisch

De meeste plannen van het burgerberaad werden donderdagavond omarmd door een meerderheid van de gemeenteraad. Wethouder Robbert Berkhout was blij met de voorstellen: "Het is mooi om te zien dat er ondersteuning is voor de koers die we al eerder hebben ingezet."

Een aantal oppositiepartijen ziet het burgerberaad heel anders. Louise van Zetten van Hart voor Haarlem noemde het 'een ontmoeting van een groep gelijkgestemden'.

En Joey Rademaker van BVNL vond dat het hele burgerberaad, inclusief adviezen, de prullenbak in kan. "Dit is niets minder dan een feestje voor bakfietsrijdende deugers die de drang hebben elkaar te bewijzen hoe groen ze wel niet zijn. Dit is niet representatief."

Een grote meerderheid van de gemeenteraad ziet dat anders. Een speciale taskforce gaat nu aan de slag om de voorstellen van het eerste Haarlemse burgerberaad de komende tijd verder uit te werken.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]