Ga naar Content

In beeld: zo werden de betonnen pijlers van drie miljoen kilo geplaatst in IJmuiden

De twee loodzware betonnen pijlers zijn succesvol op hun plek gehesen in het Binnenspuikanaal in IJmuiden. In totaal heeft het plaatsen van de twee pijlers ongeveer 30 uur geduurd. Via een timelapse hieronder is te zien hoe de massieve stukken beton op hun plek werden gezet. 

Timelapse hijsoperatie pijlers 30 en 31 maart - Rijkswaterstaat

De pijlers, van elk 27,5 meter hoog, 8 meter breed én bijna 3000 ton zwaar zijn, maken deel uit van de Zoutdam, die zout water moet afvoeren naar de Noordzee om verdere verzilting van het Noordzeekanaal door het gebruik van Zeesluis IJmuiden te voorkomen.

Speciaal kraanschip

Eigenlijk zou de verplaatsing plaatsvinden op woensdag drie april, maar vanwege de slechte weersverwachting van die dag, besloot Rijkswaterstaat de operatie te vervroegen naar afgelopen weekend. Bij een operatie als deze is het belangrijk dat er weinig wind staat, er voldoende zicht is en dat het water in het Binnenspuikanaal niet te hard stroomt. 

Het kraanschip Gulliver dat 108 meter lang is, 48 meter breed en twee kranen heeft van 90 meter hoog werd gebruikt om de pijlers te hijsen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.