Ga naar Content

Nu ook camera bij woning belaagde joodse vrouw in Amstelveen: "Laat me niet wegjagen"

Op initiatief van de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens is bij de woning van de joodse Shirli een camera opgehangen. De vrouw werd woensdag voor haar deur voor kindermoordenaar uitgemaakt. "Blij dat hij direct in actie is gekomen."

Cameratoezicht - Foto: AdobeStock/Margryt

Dat vertelt de vrouw in gesprek met NH en dat wordt bevestigd door de gemeente. Burgemeester Poppens ging gisteren bij de vrouw op bezoek om haar een hart onder de riem te steken. "U kunt zich voorstellen dat deze inwoonster enorm geschrokken is en dit ongewenste bezoek als zeer bedreigend heeft ervaren", schreef hij in een brief aan de gemeenteraad. 

Shirli heeft het bezoek van de burgemeester als zeer prettig ervaren, vertelt ze in gesprek met NH. "Dat wordt enorm gewaardeerd. Fijn dat hij het hoog opneemt en direct actie heeft ondernomen." Sinds afgelopen woensdag wordt er rond Shirli's woning al extra gesurveilleerd, na het bezoek van de burgemeester is er ook een camera opgehangen. 

'Moeder van kindermoordenaar'

Toen afgelopen woensdag de deurbel ging, dacht Shirli de deur te openen voor een pakketbezorger, maar niets was minder waar. Voor haar deur stonden drie personen, van wie er een filmde. "Ze schreeuwden dat ik de moeder ben van een kindermoordenaar, dat mijn dochter een kindermoordenaar is", vertelde ze aan de NOS.

"Het is van de zotte wat ze de joodse gemeenschap hebben aangedaan"

Shirli

Shirli's dochter dient in het Israëlisch leger en is in die rol betrokken bij de inval in Gaza. Nadat gegevens van Shirli en haar dochter online waren gezet, werd ze eerst online en later op haar werk - waar ze op dat moment niet was - bedreigd. 

Flyers

Op haar werk werden folders met foto's en personalia gedeeld. "Buurtbewoners opgelet: er woont een kindermoordenaar in de buurt", stond er op de flyers, die ook tijdens de actie van afgelopen woensdag bij haar huis zijn verspreid. 

Ze zegt dat ze het inmiddels 'een plekje heeft kunnen geven', maar thuis voelt ze zich allesbehalve prettig. "Als ik thuis ben, gaat m'n hart tekeer." Toch heeft ze nog geen moment overwogen haar huis te ontvluchten. "Ik laat me niet wegjagen."

Doxing

Shirli zegt inmiddels aangifte te hebben gedaan van doxing tegen vijf mensen achter Instagramaccounts waarop haar dochter wordt geëxposed. "Het is van de zotte wat ze de joodse gemeenschap hebben aangedaan." Tekst loopt door onder het kader.

Doxing is het publiceren van iemands gegevens op internet. Vaak is wraak het motief. Doxing is strafbaar.

Haar privacy is 'zeker aangetast', benadrukt ze, en niet in de eerste plaats door de camera sinds kort bij haar huis hangt. "Je kunt niet normaal leven, want je bent de moeder van. We hopen dat de strafvervolging snel zal plaatsvinden." 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]