Ga naar Content

Burgemeester Amstelveen bezoekt bedreigde joodse vrouw, meer politie in wijk

De Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens gaat vanmiddag op bezoek bij de joodse inwoonster die gisteren aan haar eigen voordeur voor 'kindermoordernaar' werd uitgemaakt. De politie onderzoekt meerdere bedreigingen aan haar adres en gaat de komende tijd vaker surveilleren in de wijk waar de vrouw woont. 

Iemand steekt kaarsen in een menora aan - Foto: ANP foto

Dat schrijft Poppens in een brief aan de gemeenteraad. Drie vrouwen belden gisteren bij de Amstelveense aan en vertelden haar dat ze niet welkom is in Nederland. In de maanden daarvoor werden al flyers verspreid in de buurt en op haar werk met dezelfde boodschap. Haar persoonlijke gegevens werden ook op social media gedeeld. De vrouw is doelwit, omdat haar dochter in het Israëlische leger dient. 

CIDI-directeur Naomi Mestrum liet gisteren aan NH weten dat dit een treurig voorbeeld is van een zorgwekkende trend. "Het is niet zo dat ze bij woningen naar binnen zijn gaan gluren op zoek naar geloofsuitingen. Ze zijn doelbewust naar haar woning op de zesde etage van een appartementencomplex gegaan." Meer Nederlandse-joden die zelf ooit in het leger dienden of familieleden hebben die dat doen, hebben hier mee te maken.

"Het staat mensen vrij om hun mening te uiten over de situatie in het Midden-Oosten, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier het gebruik van agressie"

Burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen

Poppens bevestigt in de brief dat dit niet de eerste bedreiging is aan het adres van de vrouw. "De incidenten hebben een relatie met de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza. U kunt zich voorstellen dat deze inwoonster enorm geschrokken is en dit ongewenste bezoek als zeer bedreigend heeft ervaren", staat in de brief.

Poppens keurt het incident sterk af: "Ik vind het onacceptabel dat een inwoner op deze wijze wordt geïntimideerd. Het staat mensen vrij om hun mening te uiten over de situatie in het Midden-Oosten, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier het gebruik van agressie. "Hij merkt dat het incident veel doet met de joodse gemeenschap in Amstelveen.

De flyers zijn ook verspreid bij het Amstelland Ziekenhuis, waar de vrouw werkt, bevestigt voorzitter van de Raad van Bestuur Sophia de Rooy tegenover NH. "Het is in- en intriest dat iemand op z'n veilige werkplek is lastiggevallen."

Streng optreden

Het Centraal Joods Overleg (CJO) benadrukt tegenover NH hoe belangrijk het is dat autoriteiten streng optreden na dit soort incidenten. "Dat er mensen aan je deur komen om je te bedreigen kán niet. We verwachten van autoriteiten dat er wordt opgetreden. Niet dat ze alleen zeggen: 'het is een schande en het mag niet", zegt vice-voorzitter Hans Weijel. 

Volgens hem gebeurt dat strenge optreden lang niet altijd. "Ik word onpasselijk van autoriteiten die dit soort dingen wegmasseren of zegt dat iets wettelijk niet kan. Het signaal van de Nederlandse autoriteiten moet zijn: 'Nederlanders worden beschermd, zélfs Joodse Nederlanders, zou ik bijna cynisch zeggen.'"

Weijel hoopt dan ook dat de politie zich inzet om de drie vrouwen op te sporen en dat zij een proces-verbaal krijgen. De politie liet gisteren aan NH weten 'het incident hoog op te nemen'. Er loopt op dit moment een onderzoek. 

Tekst gaat verder onder post op X

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook in de Tweede Kamer werd gisteren opgeroepen om intimidatie van de joodse bevolking harder aan te pakken. Dertien van de vijftien partijen vragen in een gezamenlijke verklaring "op te staan" tegen Jodenhaat. Dit doen zij naar aanleiding van het door pro-Palestijnse activisten verstoorde concert van de joodse zangeres Lenny Kuhr in Waalwijk. Ook haar werd genocide verweten. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook