Ga naar Content

Hijsspektakel in IJmuiden vervroegd naar morgen

Het hijsen van de pijlers van de zoutdam bij de sluizen in IJmuiden is verplaatst naar morgen. Eigenlijk zou de operatie volgende week woensdag plaatsvinden, maar de weersverwachting gooit roet in het eten. Het hijsen van de miljoenen kilo's zware betonconstructies kan namelijk alleen plaatsvinden als er weinig wind staat. Deze unieke operatie is van minuut tot minuut te volgen via de webcams van Rijkswaterstaat.

Zoutdam in aanbouw Binnenspuikanaal IJmuiden - Foto: Rijkswaterstaat

Het gaat om twee pijlers van de nieuw te bouwen zoutdam in het Binnenspuikanaal. De zoutdam is een betonnen constructie waarmee verdere verzilting van het Noordzeekanaal door het gebruik van de nieuwe, grote zeesluis kan worden voorkomen. De zoutdam is uniek in de wereld.

Oorspronkelijk was de start van de hijsklus gepland op woensdag 3 april, maar woordvoerder Pieter Zoon van Rijkswaterstaat laat weten dat het er naar uitziet dat het op die dagen te hard waait en dat daarom besloten is de operatie te vervroegen.

De twee pijlers van ruim 27 meter hoog staan nu nog op de kant naast het kanaal. Ze zijn op de wal gebouwd, omdat bouwen in water de doorstroming van het kanaal te veel belemmerd zou hebben.

Gulliver

Om de gevaartes van drie miljoen kilo beton precies op de juiste plek in het kanaal te kunnen plaatsen, wordt het speciale kraanschip Gulliver ingezet. Dit is een kraanschip van de buitencategorie met een afmeting van 108 meter lang en 48 meter breed, die beschikt over twee kranen van 90 meter hoog. Deze kranen hebben samen een hijsvermogen van 4000 ton. 

Kraanschip Gulliver, ligt klaar in het Noordzeekanaal - Foto: NH Media

Live meekijken

Nergens ter wereld bestaat een installatie voor selectieve onttrekking van deze omvang. Het verplaatsen van de pijlers is dan ook een spannende klus, aan de voorbereidingen is jaren gewerkt. Als u de hijswerkzaamheden per se op de locatie wilt volgen kan dat het beste aan de zuidelijke kant van het kanaal. Het werkterrein zelf is verboden gebied voor kijkers. 

Veel comfortabeler is het werk morgen en overmorgen te volgen, thuis in je luie stoel via twee webcams van Rijkswaterstaat. 

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]