Ga naar Content

Tevreden Haarlemmers over besluit: raad trekt nota betaald parkeren in

Goed nieuws voor de Haarlemmer die op 6 maart tegen stemde: de Nota invoering gereguleerd parkeren is van tafel. De gemeenteraad van Haarlem stemde donderdagavond unaniem in met een motie van de coalitiepartijen om de plannen voor het invoeren van betaald parkeren in grote delen van de stad in te trekken.

Volle publieke tribune raad Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De publieke tribune in de raadszaal was tot de nok gevuld, zoals vaker als het betaald parkeren wordt behandeld in de gemeenteraad. Tot groot genoegen van het publiek waren alle coalitiepartijen en de oppositie voor een keer eensgezind: de Haarlemmer heeft gesproken en heeft de parkeerplannen massaal verworpen. 

De uitslag van de volksraadpleging over het parkeerbeleid op 6 maart loog er niet om: meer dan tachtig procent van de mensen die hun stem uitbrachten, was tegen de plannen. En de opkomst lag ook ruim boven de drempel van dertig procent. Daarmee is de uitslag geldig.

Omdat het om een raadgevend referendum ging, kon de coalitie de uitslag naast zich neerleggen, maar dat gebeurde niet. 

"Een historisch besluit, het is uniek dat het unaniem is"

Ruud Kuin, SP Haarlem

Fractievoorzitter Ruud Kuin van de SP is tevreden. "Echt heel bijzonder. Een historisch besluit. Toen we begonnen met het referendum, zei iedereen dat het toch niet ging lukken. Wij hebben stap voor stap alle bezwaren overwonnen. Het is uniek dat het unaniem is. Ook de coalitie ziet in dat de stad heeft gesproken."

De coalitiepartijen willen nu de tijd nemen om het gesprek met de stad aan te gaan. Zo liet Meryem Çimen van D66 weten dat de uitdagingen die Haarlem kent, niet verholpen zijn met het verwerpen van het invoeren van betaald parkeren.

Gesprek met de stad

"Met het intrekken van de nota houdt het niet op. Onze partij staat nog altijd achter het voorgestelde beleid. Gesprekken met Haarlemmers moeten ons nu verder helpen. Er moeten woningen worden gebouwd en de stad moet vergroenen. Dan kunnen er niet ook nog meer auto's bijkomen."

SP-er Ruud Kuin heeft daar begrip voor: "Ik verwacht niet van andere partijen dat ze ineens iets anders vinden. Maar het is wel bijzonder dat ze desondanks zeggen dat ze opnieuw beginnen. Niet de nota aanpassen, ze zien in dat je met een schone lei moet beginnen. Ik heb altijd gezegd dat het ons gaat om de zeggenschap van de mensen. We zijn niet per se tegen gereguleerd parkeren, maar we waren wel tegen dit plan."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]